Nu finns kraften att bekämpa hedersförtrycket

Under alltför lång tid har hedersförtrycket brett ut sig och Sörmland är inget undantag, även här behöver arbetet mot hedersrelaterat förtryck intensifieras, skriver Anna af Sillén (M) och Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Under alltför lång tid har hedersförtrycket brett ut sig och Sörmland är inget undantag, även här behöver arbetet mot hedersrelaterat förtryck intensifieras, skriver Anna af Sillén (M) och Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-03-08 06:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringsskiftet 2022 innebar ett paradigmskifte i arbetet mot hedersförtryck. Sedan drygt ett år har Sverige en moderatledd regering som inte sopar hedersförtrycket under mattan, utan tvärtom tydligt markerar nolltolerans mot denna form av övergrepp och vidtar åtgärder för att samhället med full kraft ska kunna motverka det.

Under flera år har det vuxit fram parallella samhällen där delar av den svenska befolkningen lever i frihet medan människor i andra områden begränsas och nekas sina mänskliga rättigheter. På en del orter utsätts kvinnor för trakasserier för att de inte följer uppsatta regler om klädsel och livsstil som män i deras bostadsområde satt upp. De får inte röra sig fritt i samhället och inte gifta sig med vem de vill. Unga pojkar åläggs bördan att kontrollera.

Alla har rätt till en trygg uppväxt fri från våld. Regeringen arbetar med kraft mot hedersförtrycket och det är viktigt att även Sveriges kommuner gör detta. Malmö stadsrevisions nyligen publicerade granskning som visar att kommunen brister i arbetet mot hedersförtryck bör vara en väckarklocka även för övriga Sverige. Under alltför lång tid har hedersförtrycket brett ut sig och Sörmland är inget undantag, även här behöver arbetet mot hedersrelaterat förtryck intensifieras. 

Möjligheterna att med kraft slå tillbaka hedersförtrycket har ökat sedan Sverige fick en moderatledd regering som varken duckar för frågan eller tvekar på att vidta de åtgärder som krävs:

  • Straffskalan för hedersförtryck skärps och preskriptionstiden för hedersrelaterade brott mot barn förlängs.
  • Socialtjänsten ges fler verktyg att skydda barn från tvångsäktenskap, uppfostringsresor, omvändelseförsök och könsstympning.
  • Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck förstärks genom en treårig satsning på 50 miljoner kronor per år.
  • Regeringen skjuter till ytterligare medel till Skolverkets uppdrag om stärkt systematiskt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen gav också Skolinspektionen i uppdrag att granska skolornas arbete med ett uttalat fokus på att förebygga och hantera hedersrelaterat våld och förtryck. 
  • Förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte ska kartläggas.
  • Oskuldskontroller och oskuldsoperationer kriminaliseras. Att oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer förekommer är oacceptabelt. Det är av stor vikt att det går att ingripa mot denna typ av handlingar. 

Jämställdhet är i grunden en fråga om trygghet och frihet. Med en regering som har modet att ta krafttag mot det hedersförtryck som brett ut sig stärks hoppet för många utsatta flickor och pojkar som fått sin frihet begränsad. Nu behöver vi alla på de sätt vi kan bidra till att hoppfullhet blir verklighet.