Ombyggnaden hotar Tystbergas framsteg

Målet måste vara en skola så attraktiv att flertalet föräldrar i bygden vill placera sina barn i Tystberga skola, skriver Göran Dahlberg.

Målet måste vara en skola så attraktiv att flertalet föräldrar i bygden vill placera sina barn i Tystberga skola, skriver Göran Dahlberg.

Foto: Roger Sundberg

Debatt2020-09-05 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som född, uppväxt och boende i Tystberga erkänner jag mig vara lokalpatriot. Misstänker att även boende i centralorten är patrioter för sin hembygd. Demokrati innebär fria val, rätt att uttrycka sig fritt och alla likas värde men medför i praktiken att 51 procent bestämmer för alla. Med flest lokalpatrioter i centrum misstänker man lätt att prioriteringar sker främst där. Trots mesta framtiden bakom mig önskar jag en ljus framtid för min hembygd. Utveckling fordrar nyinflyttning för att grundläggande service ska kunna behållas och helst utvecklas. 

Tystbergabygden utgör kommunens utpost mot storstadsområdet. Ungdomar söker sig efter ut- och familjebildning andra boendeformer, nära natur och arbetsplats. Ökad kostnad för pendling kompenseras av billigare boende med närhet till viss service men framför allt till småskalig barnverksamhet. Tyvärr har Tystberga skola fått dåligt rykte men efter satsning med långsiktig ledning på plats och kompetent personal finns hopp om uppryckning. 

Framstegen hotas nu av en ombyggnad för hela barnverksamheten som bygdebor och personal anser olyckligt utformad. Personalen ser, efter sen information och föga inflytande, förtvivlat med oro på hur ombyggnaden medför små och orationella utrymmen i en byggnad modern på 1950-talet. Planeringen förefaller utförd av teoretiker med föga kontakt med verkligheten och med mer inriktning på eloge från överordnade för sparade kronor än lovord från framtida användare. Fritidsverksamheten verkar ha prioriterats ner som oviktig och kan bedrivas där plats blir över.

Planeringen har utgått från viss ökning av barn i skolverksamheten räknat på antalet barn i nuläget. En stor andel barn har placerats i andra skolor på grund av det dåliga ryktet. Målet måste vara en skola så attraktiv att flertalet föräldrar i bygden vill placera sina barn i Tystberga skola.

Tystberga skola har fått beröm för sin skolgård med spännande omgivningar som föranlett flera studiebesök. Villor för tidigare skolanställda har använts i förskoleverksamheten, men har dömts ut som olämpliga och hälsofarliga. Dessa kan rivas och bereda plats för rationell och lättarbetad nybyggnation. Väl fungerande lokaler i tilltalande miljö är attraktiva för personalen, skolans viktigaste resurs. 

Jag kan tänka mig som patriot för hela Nyköpings kommun sedan ledningen tagit sitt förnuft tillfånga. Motiveringen blir då: ”Jag hyllar Nyköpings kommun som lyssnar på befolkningen och beaktar hela kommunens intressen!”

Karta: Tystberga skola