Nordens dag, som är den 23 mars, uppmärksammar undertecknandet 1962 av Helsingforsavtalet. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige kom överens om ett fördjupat samarbete. Därmed blev dessa länder föregångare med passunion, öppna gränser, gemensam arbetsmarknad och folkliga kontakter. Medlemskap i samma försvarsallians stärker banden ytterligare.
De nordiska länderna är små var för sig, men tillsammans är vi 27 miljoner människor, med starka ekonomier och hög innovationsförmåga!
I orostider är det viktigt med goda relationer och samarbete i närområdet. Världsläget har stegrat svenskarnas oro för omvärldsläget, enligt en ny undersökning från SOM-institutet, Göteborgs universitet. 44 procent mycket oroliga för en militär konflikt sedan den transatlantiska länken skadats. USA tar avstånd från att aktivt bidra till Ukrainas försvar och sprickan mellan Europas ledare den amerikanske presidenten är uppenbar.
Föreningen Norden i Nyköping är med och främjar tillit och demokrati i civilsamhället, bland annat genom kulturutbyte och upplysning om våra nordiska grannar genom studiecirklar, föredrag, resor, mat och musik. Vår populära litteraturkväll ”Kura skymning” i november varje år i samarbete med stadsbiblioteket har en trogen publik. I alla nordiska länder läses samma text av en nordisk författare till skenet av levande ljus. Även Baltikum deltar i arrangemanget.
Nordiskt gästabud som vi håller i samarbete med Nyköpings Hembygdsförening nära Nordens dag årligen är en markering och uppskattad lokal programpunkt som riktar fokus på den nordiska samhörigheten.
Nordisk sammanhållning och integration byggs inte ovanifrån, utan genom att människor möts, delar erfarenheter och samarbetar. Vi i Föreningen Norden vill uppmuntra fler att ta del av den mångfald och gemenskap som finns i Norden. Vi vill att fler ska tänka på och prata om vad Norden är idag och kan vara i framtiden. Föreningen Norden finns på ett åttiotal platser i Sverige och arbetar dagligen för att bygga relationer mellan människor. Genom att delta kan du vara med och bidra till en starkare nordisk gemenskap.
Världen runt oss förändras i snabb takt, och vi kan inte längre ta vår säkerhet och stabilitet för given. Genom starkare samhörighet och samarbete i Norden kan vi tillsammans skapa en tryggare och mer hållbar framtid.