Ost och chark - en chans för svenska bönder

Vi vill uppmana den svenska lantbruksnÀringen att erbjuda fler alternativ, bÄde vad gÀller ost och chark, skriver HÄkan Wirtén och Anna Richert, WWF.

Vi vill uppmana den svenska lantbruksnÀringen att erbjuda fler alternativ, bÄde vad gÀller ost och chark, skriver HÄkan Wirtén och Anna Richert, WWF.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-11-30 05:24
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Produktion och konsumtion av kött utgör nĂ€stan 15 procent av vĂ„ra globala klimatgasutslĂ€pp och den svenska köttkonsumtionen stĂ„r för hĂ€lften av de totala utslĂ€ppen frĂ„n maten, enligt Jordbruksverket. Detta gĂ„r att göra nĂ„got Ă„t – utvecklingen pekar Ă„t rĂ€tt hĂ„ll i Sverige. Förra Ă„ret sĂ„g vi den lĂ€gsta konsumtionen pĂ„ tio Ă„r. I VĂ€rldsnaturfonden WWF:s nya Köttguide föreslĂ„r vi alternativa protein som baljvĂ€xter och ostar, gĂ€rna lokala. HĂ€r finns en chans för svenska bönder och andra företagare att slĂ„ sig in pĂ„ en vĂ€xande marknad.

VĂ„ra matvanor stĂ„r i dag för en stor pĂ„verkan pĂ„ vĂ„r planet och principen “mindre men bĂ€ttre kött” behöver fĂ„ mycket större genomslag. I Ă„rets nylansering av Köttguiden riktar VĂ€rldsnaturfonden WWF ljuset mot tvĂ„ omrĂ„den som hittills gĂ„tt under radarn: osten och charkprodukterna. Visste du att den svenska andelen av den totala mĂ€ngden ost vi Ă€ter fortfarande minskar starkt, nĂ„got som vi inte ser nĂ€r det gĂ€ller kött? Sedan EU-intrĂ€det har konsumtionen av ost i Sverige ökat markant, mellan 1995 och 2018 ökade förbrukningen med 38 procent. Samtidigt har andelen svenskproducerad ost minskat stort. Det innebĂ€r att vi Ă€ter mer ostar som fĂ„r rött ljus i Kött– guiden. De senaste Ă„ren har konsumtionen av de ostar som ersĂ€tter kött pĂ„ tallriken, exempelvis halloumi, mozzarella och fetaost ökat kraftigt. 

NĂ€r det gĂ€ller charkprodukter pĂ„ restaurang finns det all anledning att frĂ„ga efter ursprung dĂ„ detta oftast inte skrivs ut pĂ„ menyn. Serranoskinka och parmaskinka görs av griskött frĂ„n Spanien och Italien som fĂ„r rött ljus i Köttguiden. Vi vet att antibiotikaanvĂ€ndningen i dessa tvĂ„ lĂ€nder ligger bland Europas högsta samt att en stor andel av den höga antibiotikaanvĂ€ndningen Ă€r kopplad till grisproduktionen.

Vi vill uppmana den svenska lantbruksnĂ€ringen att erbjuda fler alternativ, bĂ„de vad gĂ€ller ost och chark. Mejerier, slakterier och livsmedelsföretag bör utveckla nya produkter med smak och funktion i fokus – och ta fram ost och chark baserad pĂ„ svensk rĂ„vara. Sedan behöver dagligvaruhandeln se till att tillgĂ€ngliggöra dessa. WWF anser att det vore bra om mer ost av olika slag produceras i Sverige – hĂ€r finns en chans för fler svenska bönder och mejerier att ta del av en vĂ€xande marknad. Det Ă€r ocksĂ„ extra viktigt att företag som importerar stĂ€ller höga krav pĂ„ kött, ost och Ă€gg. Inköpare har stora möjligheter att förbĂ€ttra situationen i de lĂ€nder de importerar ifrĂ„n, genom de krav som de stĂ€ller.