Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv årets ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Tre sörmländska kommuner tog ordentliga kliv uppåt, fem kommuner stod i princip still och en kommun tog tyvärr ett tydligt steg bakåt. Det är politikerna som är skillnaden mellan de kommuner som får hög ranking, de som får en medelmåttiga ranking och de som inte lyckas alls?
En framgångsrik kommun är Trosa som de senaste 8 åren har varit en av landets fem bästa kommuner. Men så har det inte alltid varit, för ett tiotal år sedan låg Trosa först på plats 191. Politiker och kommunledning bestämde sig för att det inte duger och såg genom ett antal åtgärder till att ställa om den kommunala verksamheten till att blir företagsinriktad.
I år lyfter Gnesta 57 placeringar i rankingen och hamnar på plats 40. Så sent som 2007 låg Gnesta på plats 238. Detta är det mest intressanta i årets ranking utifrån ett sörmländsk perspektiv. Att ta sig upp på en placering kring 100 där Gnesta legat under ett antal år är nämligen inte alls lika svårt som att ta steg upp på en plats bland de femtio bästa.
Anledningen är dels att avståndet mellan kommunerna är betydligt större ju högre upp i rankingen man kommer och att det därför räcker ganska långt med att genomföra de enkla åtgärderna, t ex besöka företag, prata positivt om företag och förlänga öppettider.
Många kommuner i Sörmland har gjort just detta. Det ska inte glömmas bort att det var fem kommuner i länet som låg på plats 217 eller sämre, i år är det endast en kommun.
För att ta sig upp till topp 50 eller bättre krävs betydligt mer. Alla förvaltningar måste ha stor förståelse för sina frågor utifrån ett företagsperspektiv. Allt ifrån bygglov, upphandling, tillstånd och tillsyn till politiska ställningstaganden om entreprenader, LOV och konkurrens med företag måste ses genom en företagares glasögon.
Rankingen av företagsklimatet är därför ett betyg på de ledande politikernas och de högsta tjänstemännens vilja och förmåga att driva frågorna i förvaltningarna.
Jag har stor respekt för förmågan hos politikerna och tjänstemännen i de sörmländska kommunerna. Jag är därför orolig för att det i flera av kommunerna inte finns tillräcklig politisk vilja att ta nästa steg. Andra frågor prioriteras i stället.
Katrineholm, Oxelösund och Nyköping ligger på plats 112-135 i rankingen vilket är ungefär som i fjol och Eskilstuna en bit längre ner men också de ungefär oförändrat.
För att dessa kommuner ska ta nästa kliv behövs det ett förändringsarbete som genomsyrar hela organisationen med början hos politikerna och gå via kommunchef och förvaltningschefer hela vägen ut i den kommunala verksamheten.
Trosa och Gnesta visar att det går när viljan finns. Mycket pekar på att Strängnäs är på väg i rätt riktning. Inte vill väl övriga kommuner stå kvar på perrongen?
Björn Lindgren
regionchef Svenskt Näringsliv