Regeringen ger andra en ursÀkt att sÀnka takten

Varje ton vÀxthusgasutslÀpp rÀknas, varje tiondels grad global uppvÀrmning gör enorm skillnad, skriver Elin Söderberg (MP) med flera.

Varje ton vÀxthusgasutslÀpp rÀknas, varje tiondels grad global uppvÀrmning gör enorm skillnad, skriver Elin Söderberg (MP) med flera.

Foto: Peter Dejong

Debatt2023-12-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ„nga experter menar att klimattoppmötet COP28 i Dubai Ă€r det viktigaste klimattoppmötet sedan Parisavtalet slöts 2015. Regeringens ministrar borde vara taggade till tusen. Om och igen har de upprepat att klimatfrĂ„gan ska lösas globalt. I Dubai finns tillfĂ€lle att pĂ„verka andra lĂ€nder. Men i stĂ€llet för att sĂ€tta press pĂ„ stora utslĂ€ppslĂ€nder, ger Sverige nu andra lĂ€nder en ursĂ€kt att slĂ„ av pĂ„ takten. 

Inför mötet pekades tre frĂ„gor ut som helt avgörande. PĂ„ samtliga tre omrĂ„den gĂ„r Sverige i fel riktning. 

  • VĂ€rlden mĂ„ste besluta om skĂ€rpta Ă„tgĂ€rder för minskade utslĂ€pp – svenska ministrar kommer till klimattoppmötet med beslut om kraftigt ökade utslĂ€pp i bagaget.
  • COP28 behöver resultera i ett beslut om att fasa ut alla fossila brĂ€nslen – Sveriges regering har brutalt ökat anvĂ€ndningen av fossila brĂ€nslen och de fossila subventionerna.
  • Rika lĂ€nder mĂ„ste öka sitt stöd till fattigare lĂ€nders arbete med omstĂ€llning, anpassning och skador orsakade av klimatförĂ€ndringarna — Tidöpartierna har kraftigt minskat stödet till de internationella klimatfonderna.

Med gröna ministrar i regering reste Sverige till COP-möten med höjda ambitioner för att driva förhandlingarna framĂ„t. Exempelvis lovade Sverige som land 2021 att fördubbla det svenska klimatbistĂ„ndet till 2025. 

Vi befinner oss i en extremt allvarlig situation. VÀrlden Àr pÄ vÀg att missa Parisavtalets mÄl. Varken Sverige eller EU har ÄtgÀrder i linje med 1,5-gradersmÄlet.

FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport visar att vĂ€rldens utslĂ€pp mĂ„ste minska med minst 43 procent till 2030 jĂ€mfört med 2019. IPCC:s siffror slĂ€par dessutom efter, dĂ„ de bygger pĂ„ sammanstĂ€llningar av tidigare genomförda studier. Den senaste forskningen visar att de globala utslĂ€ppen mĂ„ste minska med minst fem procent varje Ă„r och halveras till 2030. Just nu ökar utslĂ€ppen och lĂ€ndernas olika klimatlöften berĂ€knas leda till katastrofalt otillrĂ€ckliga minskningar om tvĂ„ till Ă„tta procent till 2030 — givet att löftena infrias.

Konsekvenserna av klimatförĂ€ndringarna blir allt mer pĂ„tagliga, i andra lĂ€nder likvĂ€l som i Sverige. Torka och skyfall om vartannat som förstör jordbrukets skördar. ÖversvĂ€mningar som orsakar skador till enorma kostnader. VĂ€rmeböljor som slĂ€cker liv pĂ„ Ă€ldreboenden.

Varje ton vÀxthusgasutslÀpp rÀknas, varje tiondels grad global uppvÀrmning gör enorm skillnad. Det Àr oförlÄtligt att regeringen i den hÀr situationen bromsar Sveriges omstÀllning och ger andra lÀnder en ursÀkt att slÄ av pÄ takten.