Att driva folkhögskola är inte ett kärnuppdrag för regionerna. Därför bör Region Sörmland lämna över ansvaret för Åsa folkhögskola till annan aktör. Sverigedemokraterna har länge förespråkat en avyttring. Inte för att verksamheten saknar värde, utan för att regionens resurser måste fokuseras där de verkligen behövs: vård, omsorg och infrastruktur. Det är vårt lagstadgade uppdrag.
Regionens ansvar för kompetensförsörjning handlar främst om att sätta mål och följa upp behov. Kommunerna ansvarar för vuxenutbildning och att stötta unga utanför skola och arbetsliv. Folkhögskolor erbjuder kurser som syftar till att stärka individers kompetens – men lokal statistik över resultat saknas. Nationellt visar SCB:s data att bara 15 % av deltagarna har etablerat sig på arbetsmarknaden ett år efter avslutad kurs. Efter tre år är siffran knappt 30 %. I vissa fall så låg som 5–7 %. Det är inte acceptabelt givet de pengar som satsas.
Exempelvis kostar KLIV-kursen, som riktar sig till utlandsutbildade inom vården, cirka 4 miljoner kronor per år – oavsett antal deltagare. Detta är inte hållbart när invandringen minskar och behovet därmed sjunker. En större uppföljning har aldrig genomförts, eftersom den aldrig efterfrågats. Att mångmiljonbelopp kan satsas utan krav på utvärdering är anmärkningsvärt.
Åsa folkhögskola belastar regionens ekonomi även i övrigt. Internatet gick 2024 med 839 000 kronor i underskott. Fastigheterna kräver omfattande underhåll – utan att någon konkret plan finns. Totalkostnaden för regionen överstiger 15 miljoner kronor årligen.
Skolan omfattar 24 byggnader på 11 hektar. Ingen värdering har gjorts, men en försäljning skulle kunna ge ett betydande engångsbelopp. Dessa medel bör användas till kärnverksamheten.
Folkhögskoleverksamhet kan fortsätta utan regionens huvudmannaskap. Kanske vill dagens 39 anställda bilda en stiftelse eller förening och driva skolan vidare. Pedagogiken och miljön kan bevaras – men utan att belasta regionens budget.
Andra regioner, såsom Stockholm, Skåne och Norrbotten, driver inte folkhögskolor – ändå fungerar deras utbildningsstruktur väl.
Vi Sverigedemokrater tar ansvar för skattemedlen. Vi ser värdet av en levande landsbygd, men regionens kärnuppdrag måste gå först. Det är dags att fatta kloka beslut för framtiden.