Alla barn ska kunna växa upp under trygga förhållanden. Varje barn har rätt att utvecklas efter sina egna förutsättningar och önskemål. Detta helt oberoende av kön, etnisk bakgrund, funktionssätt eller familjens ekonomi.
Barnets bästa ska komma först vid alla beslut och åtgärder som rör barn.
I Nyköpings kommun ska alla invånare känna sig välkomna, delaktiga och kunna ha inflytande över kommunala beslut som påverkar deras vardag.
Alla barn ska vara trygga, säkra och må bra. Därför vill vi att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.
Regeringen har påbörjat detta arbete och Barnrättighetsutredningen har fått uppdrag om att återkomma senast i februari 2016. En historisk tillbakablick påminner om att 1995 inrättade Nyköpings kommun, som första kommun i landet, ett Ungdomsfullmäktige.
Syftet var att öka ungdomars inflytande och påverkan samt skapa förståelse för kommunens demokratiska förutsättningar och parlamentariska system.
Plus ett ökat deltagande från ungdomar att bygga och forma kommunen.
Ungdomarna som valdes representerade också sina grund- och gymnasieskolor varför Ungdomsfullmäktige kunde utgöra en länk till och från kommunens alla ungdomar. Ungdomsfullmäktige vänder sig till barn och ungdomar mellan 13-20 år, vilket innebär att yngre barn inte omfattas alls, inte heller ungdomar som inte går på gymnasiet.
Under 2012 konstaterade den rödgröna majoriteten att kommunen saknade en tydlig koppling till Barnkonventionen som styrande i de politiska organens och verksamheternas arbete.
Kommunfullmäktige beslutade därför i april 2012 att införa Barnkonventionen som övergripande styrdokument. Alla nämnder fick i uppdrag att i budgetarbetet ange hur konventionen kunde infogas i det ordinarie arbetet. Vidare fick kommundirektören i budget 2013 i uppdrag att utreda behovet av barnombudsman.
Sammantaget ser vi att det är dags att centralt samordna barn och ungdomsfrågorna.
Med syfte att både växla upp och samtidigt förbereda inför en lagstiftning föreslår nu den rödgröna majoriteten att Nyköpings kommun ska ta fram en barn- och ungdomsstrategi.
Vi vill att en samordnare tillsätts med uppdrag att kartlägga det befintliga arbetet med barnkonventionen samt samordna framtagandet av en strategi.
Vidare att en översyn genomförs av hur säkerställa att barnperspektivet beaktas vid beredning av politiska beslut.
Barn och ungdomar är viktiga för en kommuns utveckling.
Att ha ett barnperspektiv handlar inte bara om att se vad barn behöver och vill. Det handlar också om att barns perspektiv är en tillgång. Barn och ungdomar äger en särskild kompetens som inte vuxna har – en tankefrihet, idérikedom, fantasi och därmed annat perspektiv.
Likväl är kommunen som demokratibyggare viktig för barns och ungas utveckling. En kommun som växer och har framtidstro ska självklart se barn och unga och utvecklas genom deras särskilda kompetens.
Marjo Gustafsson (S)
ordförande, socialnämnden
Kent Pettersson (S)
ordförande, barn och ungdomsnämnden
Gunilla Andersson (S)
ordförande, utbildning, arbetsmarknad och Integrationsnämnden
Malin Hagerström (MP)
ordförande, utskottet för miljö och social sammanhållning