SD sprider en falsk bild av studieförbunden

I Nyköpings kommun deltog under 2021 totalt 68 102 personer i studieförbundens verksamheter, skriver Johanna Iggsten, länsbildningskonsulent, Länsbildningsförbundet Sörmland.

I Nyköpings kommun deltog under 2021 totalt 68 102 personer i studieförbundens verksamheter, skriver Johanna Iggsten, länsbildningskonsulent, Länsbildningsförbundet Sörmland.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-04-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan yrkade Sverigedemokraternas ledamot i Nyköpings kulturnämnd, Anders Granström, avslag på kommunbidrag till alla studieförbund i Nyköping. Anledningen? För att Sverigedemokraterna på sina landsdagar beslutat att studieförbunden inte ska få pengar innan man får klarhet i hur pengarna delas ut. Granström hävdar därefter, oriktigt, att 44 procent av alla bidrag är felaktiga, och hänvisar till Riksrevisionen. 

Det är svårt att veta varför Sverigedemokraterna inte har klarhet i hur pengar till studieförbunden delas ut. De är nämligen själva delaktiga i förfarandet. Det är riksdagen som beslutar om anslagets storlek. Där sitter för tillfället 72 sverigedemokrater. Sedan är det regeringen, som SD har ett mycket nära samarbete med, som beslutar om regleringsbrev för anslag till studieförbunden. Regeringen utfärdar också de förordningar och riktlinjer som styr Folkbildningsrådets arbete med statsbidragen till studieförbunden. 
Riksrevisionens granskningsrapport 2022 fokuserade på de kontrollsystem som under 2021 fanns på plats gällande statsbidraget till studieförbunden. Ingenstans i den rapporten står det att 44 procent av bidragen är felaktiga. Det hade varit mycket märkligt av Riksrevisionen att påstå en sådan sak då den korrekta procentsatsen för återtagna, felaktigt utbetalda medel under 2021, enligt Folkbildningsrådet, är 0,24 procent. Det är stor skillnad på 44 procent och 0,24 procent. 

Enligt Ekonomistyrningsverket hade offentlig sektor samma år 2–2,5 procent felaktiga utbetalningar. Vilket alltså är ungefär tio gånger mer än studieförbunden. I pengar handlar det om cirka 18 miljarder. Det är en svindlande summa som skulle hålla samtliga studieförbund i gång under tio år. 

I Nyköpings kommun deltog under 2021 totalt 68 102 personer i studieförbundens verksamheter – 318 studiecirklar, 624 kulturprogram och 181 annan folkbildning. Och då var 2021 ett dåligt år – pandemirestriktionerna slog hårt mot både arrangemang och deltagare.

Studieförbunden är en viktig del av det lokala kultur och föreningslivet. Om SD lyckas med sin politik och sina frekventa försök att skada förtroendet och i slutändan bidragsviljan till studieförbunden: Vad kommer det att kosta kommunen och i slutänden invånarna? Kommer kommunen att anordna verksamhet för 68 000 deltagare?