I Sverige har frågan om ersättningar vid rådgivning pågått under flera år. Det handlar om vem som ska betala för den rådgivning som nu ges till alla kunder, stora och små, lönsamma och mindre lönsamma kunder. Sörmlands Sparbank har över 70 000 kunder som får personlig rådgivning, varav cirka hälften inte är lönsamma för banken. I dag får alla kunder i Sörmlands Sparbank tillgång till personlig rådgivning. Du behöver inte ha en miljon på banken eller spara tusentals kronor i månaden. Du får rådgivning för att du är kund.
För närvarande utreder Finansdepartementet frågan om Sverige ska införa strikta regler för provisioner, det vill säga ersättning som banken kan få från det bolag vars produkter rådgivaren ger råd om. Det diskuteras om ersättningar ska förbjudas och i stället ersättas av att varje kund ska betala för sin rådgivning. Prissättning för rådgivning är svårt och vi tror att många av våra kunder med lägre inkomster kommer att välja bort individuell rådgivning till förmån för andra mer närliggande behov, som resor, mat och kläder. Det är mycket troligt att förslaget medför att alla inte längre kommer att få personlig rådgivning.
Men är inte frågan om reglering av provisioner viktig?
Jo, den är så viktig att den behöver belysas objektivt och genomtänkt. Utredningen som föreslog provisionsförbudet medger att de inte haft möjlighet att analysera marknaden fullt ut och att det gynnar storbanker med egna fonder och missgynna bland annat mindre banker. Det är den lilla banken med lokal närvaro missgynnas av förslaget. Vi föreslår att det tillsätts en ny utredning, med resurser för att belysa provisionsfrågorna på ett objektivt sätt från den faktiska verkligheten om rådgivning. Det är ett logiskt alternativ då EU under hösten ska besluta om ändrade regler för rådgivning vid distribution av försäkring, som måste genomföras i svensk lag, vilket normalt görs efter en utredning. Det finns nu ett fönster öppet för att samlat, analytiskt och objektivt sätt se över frågan på ett konkurrensneutralt sätt.
Behövs den personliga rådgivningen?
I princip varje svensk har i dag ett fondsparande, om inte annat så inom den statliga pensionen, PPM, avtalspensionen etc. Valmöjligheterna är oändliga .Kunden ska veta om man har behov av ytterligare sparande eller inte. Det här är frågor som många vill ha hjälp med. Standardiserade råd eller mass-information kan ibland vara till nytta, men vår erfarenhet är att det upplevs som komplicerat där man vill veta: Vad gäller för mig? Vad ska jag tänka på? Det förslag som nu finns gynnar storbanker. Förslaget gynnar bolag som har egna fondbolag i samma koncern/grupp och de som ger råd på nätet. Förslaget missgynnar den som faktiskt träffar kunden, förslaget missgynnar den som tar sig tid med kunden, pratar med kunden och arbetar med service. Förslaget missgynnar Sörmlands Sparbank som inte väljer kund efter storleken på kundens plånbok.
Joacim Lindgren
vd Sörmlands Sparbank