Var finns solidariteten med offren i Gaza?

Svenska medier och opinionsbildare är tysta. Bara för att våldet fortgår under lång tid gör det inte saken mindre förfärlig, skriver miljöpartisterna Marco Venegas och Per Backman.

Svenska medier och opinionsbildare är tysta. Bara för att våldet fortgår under lång tid gör det inte saken mindre förfärlig, skriver miljöpartisterna Marco Venegas och Per Backman.

Foto: Mohammed Hajjar

Debatt2024-03-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solidaritet! Var är den nu? Hela Gazas befolkning, 2,3 miljoner, är i behov av humanitärt stöd för att överleva. Dödandet av kvinnor och barn fortsätter och det kommer knappt in några förnödenheter till de som överlever. Vad gör vi? Varje dag i snart fem månader har civila, både barn och vuxna mördats. Nu har trettio tusen (30 000!) palestinier dödats, de flesta av dem, kvinnor och barn! 

Hur många fler måste sätta livet till innan världssamfundet får stopp på folkmordet?

Sveriges regering måste genast ta avstånd ifrån och fördöma krigsbrotten som begås av den Israeliska regeringen. Sverige måste klart höja rösten precis som flera andra länder har gjort och fördöma det oerhört grymma handlande som regeringen i Israel utför.

Sverige måste omedelbart stoppa handeln med Israel, särskilt handeln med militära varor och system. Endast livsavgörande varor ska kunna fortsätta att nå Israel. Vi kan inte göda en regim som begår folkmord. Vi har inget emot Israels folk men regimens krigsbrott måste stoppas!

Svenska medier och opinionsbildare är tysta. Bara för att våldet fortgår under lång tid gör det inte saken mindre förfärlig. De som dödas i dag är inte mindre värda än de som dödades i början av kriget eller vem som helst av oss. En människa är en människa! Häromdagen blockerade USA en FN-resolution emot kriget. Våra röster måste ropa så högt att Sverige och andra överröstar de som tillåter mördandet att fortgå.

Nöden är nu fruktansvärd i Gaza! Mat, vatten, mediciner – allt saknas! Men vi ser inga större kampanjer ifrån de stora biståndsorganisationerna i Sverige. Behoven är enorma. Vi behöver sända akut hjälp i form av mat, vatten och mediciner. Nu behöver det även startas arbete med att ta hand om de traumatiserade som sett sin familj mördas, som sökt efter sina nära i rasmassorna efter de hus som bombats och skjutits sönder till grushögar. Röda Korset, Rädda Barnen, Plan International, Läkare utan gränser, UNHCR… Det finns organisationer som ger hjälp även om det är mycket svårt i dagsläget men vi skulle önska att detta blev mer synligt här hos oss. Vi får inte glömma människorna i Gaza. Terrorn har pågått i månader, vi vill inte se det men det hemska upphör inte om vi blundar, vi måste agera.

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad (Martin Luther King).