Varför förstöra skogen vid Västra Hållet, politiker?

Skogen vid Västra Hållet är en typ som bara skapas genom en lång tid utan kalavverkning. Den innehåller ett rikt nätverk av stigar som resultat av att det är ett omtyckt och välutnyttjat rekreationsområde, skriver Bosse Röjder.

Skogen vid Västra Hållet är en typ som bara skapas genom en lång tid utan kalavverkning. Den innehåller ett rikt nätverk av stigar som resultat av att det är ett omtyckt och välutnyttjat rekreationsområde, skriver Bosse Röjder.

Foto: Bosse Röjder

Debatt2021-12-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I december skall Nyköpings kommunfullmäktige anta översiktsplanen Nyköping2040. Enligt den så skall man använda större delen av skogsområdet Västra Hållet till en väg, bostäder och ett nytt ”utvecklingsområde med skyltläge vid E4”. Här är det utvecklingsområdet (dvs affärsområdet) som har högst prioritet.

Det aktuella marken är ett område som innehåller såväl barr- som lövskog av olika arter, och olika ålder (upp till ca 150 år). Det är en skogstyp som bara skapas genom en lång tid utan kalavverkning. Skogen innehåller ett rikt nätverk av stigar som resultat av att det är ett omtyckt och välutnyttjat rekreationsområde, både för närboende och personer från andra delar av Nyköping. Den är det närmaste grönområdet för boende i såväl Oppeby som Högbrunn, och skulle kunna bli så även för den nya bebyggelsen i Nöthagen och Dammgruvan och därmed kompensera för bristen på andra grönområden i närheten.

Enligt kommunens tjänstemän så är det på order från kommunens politiker man beslutat att offra grönområdet med dess värden, eftersom kommunen prioriterar nya utvecklingsområden utmed E4 högre än människors hälsa. Det skrivs också i klartext i den nya planen och i kommentarerna till synpunkter som kommit in från allmänheten. I dessa texter avfärdas även förslag att dra den nya vägen längs med motorvägen eftersom vägen då skulle bli ett hinder för ett utvecklingsområde intill E4.

Jag undrar om Nyköpings kommunpolitiker verkligen tycker så, och om det råder fullständig enighet om detta över partigränserna.

Vill ”politiken” verkligen förstöra ett skogsområde med de kvaliteter det har, trots att man vet att det tar minst 100 år att ”skapa” ett nytt skogsområde, förutsatt man har ny mark för detta.

Vill ”politiken” verkligen göra dragningen av den väg, som man anser livsnödvändig, så att man orsakar maximal skada på skogen, i stället för försöka göra så liten skada som möjligt?

Tycker ”politiken” verkligen att man kan göra så stor skada som möjligt för att kunna skapa ett utvecklingsområde ”med skyltläge”?

Tycker ”politiken” verkligen att man för att skapa ”skyltlägen” kan strunta i de riktlinjer för att skydda ”rekreationsmässigt välanvända” och ”ekologiskt värdefulla” områden som anges i planens inledande text? 

Den tystnad som råder i denna fråga är oroande. Kan kommunens politiska partier svara på frågan om de verkligen ställer sig bakom denna planering för skogen i Västra Hållet?