Vi behöver öka takten i EU:s klimatpolitik

Miljöpartiet är alternativet för de som vill se en aktiv klimatpolitik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställning är möjlig, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) med flera.

Miljöpartiet är alternativet för de som vill se en aktiv klimatpolitik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställning är möjlig, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) med flera.

Foto: Virginia Mayo

Debatt2024-05-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon är det Europadagen. I hela vår union hissas EU-flaggan som en symbol för demokrati, fred och frihet. Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta det för givet. Världens friaste region kantas av krig på vår kontinent, och är en demokrati på tillbakagång.

I morgon är det också en månad kvar till EU-valet. Kriserna vi står inför är av sällan skådat slag och vi politiker har ett stort ansvar. I kristider vänds blickarna mot oss. Hur vi agerar skapar inte bara ett motståndskraftigt samhälle, utan även en motståndskraftig demokrati. Utan politiska lösningar som på riktigt möter samhällsproblemen, minskar tilliten och ökar misstroendet mot demokratin.

Det är livsfarligt. 

Därför borde fler reagera med fasa på vad som håller på att hända. Tidöavtalet håller nämligen på att exporteras till EU. Med berått mod har regeringen med precision avskaffat Sveriges ledarskap i klimatfrågan. Nu kan det hända i EU. Sverigedemokraterna hymlar inte med sina ambitioner att se Tidöavtalet i Europaparlamentet, och förflyttningen ser vi även hos M och KD.

Vi har under mandatperioden följt och granskat hur M och KD faktiskt röstar, inte bara vad de säger. Och trenden är tydlig. Tusentals omröstningar visar att M och KD successivt rört sig närmre SD och ytterhögern, med efterföljande bottenbetyg i utvärderingarna av klimatpolitiken. SD rör sig följaktligen än mer högerut.

Som en konsekvens höjs röster för pausad klimatpolitik. SD går till val på att riva upp EU:s klimatpolitik, och Ulf Kristersson kräver paus. Det svenska exemplet borde avskräcka, inte inspirera högerns europeiska partivänner.

Miljöpartiet är alternativet för de som vill se en aktiv klimatpolitik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställning är möjlig. Vi är alternativet som löser problemen och inte lämnar dem olösta till våra barn och barnbarn. Vi vill bygga en motståndskraftig demokrati, där ingen lämnas utanför och alla har en röst. Vi vill kämpa för ett EU som står upp för frihet och demokrati.

Valet är ditt den 9 juni.