Vinst har i debatten fått ett dåligt rykte. Den framställs ofta som något fult, men i själva verket är vinst en hörnsten i ett välmående samhälle. Vinsten är motorn bakom innovation, jobb och välfärd – sådant många tar för givet och utgör själva grunden för vårt svenska välstånd. Att avfärda vinst är att blunda för dess betydelse för både individer och kollektiv.
För det första visar vinst att resurser används effektivt. Ett företag som går med vinst har lyckats möta människors behov – vare sig det handlar om mat, teknik eller tjänster – till en kostnad som är hållbar. Att nå dit är inte enkelt; det kräver hårt jobb, smarta lösningar och en förståelse för vad som efterfrågas på marknaden.
För det andra är vinst en förutsättning för framsteg. Utan överskott kan företag inte investera i forskning, anställa fler eller ta risker som leder till nya idéer. Det är bara att blicka bakåt i historien: IKEA – en svensk vinstdriven framgångssaga som skapat tiotusentals jobb världen över och har revolutionerat hur vi inreder våra hem med prisvärd design. Eller ta för den delen vår svenska fordonsindustri och läkemedelsindustri, vilka har bidragit till enorma förändringar av såväl livskvalitet som livslängd.
Vinst skapar också jobb och finansierar vår gemensamma välfärd. Lönsamma företag expanderar, vilket ger arbete åt fler och minskar arbetslöshet. Företagen och deras anställda betalar skatt, vilket i sin tur finansierar våra offentliga åtaganden. I Sverige är välfärden beroende av en stark ekonomi, och den ekonomin vilar på framgångsrika företagare som tar risker och skapar vinst och välstånd.
För en företagare är vinsten inte förhandlingsbar. Det är skillnaden mellan att lyckas eller gå under. För samhället är den skillnaden mellan stagnation och tillväxt. Att demonisera vinst är att straffa drivkraften att skapa något bättre. Vi behöver en debatt som erkänner denna verklighet istället för att som så ofta – på bästa populistiska manér – avvisa vinsten som om det vore något som entreprenörer kan unna sig på bekostnad av andra.
I en tid av stora politiska förändringar, där mycket av det vi tagit för givet inte längre är självklart, är det avgörande att stärka den svenska och europeiska konkurrenskraften. Men då måste vi förstå vad som skapar en stark ekonomi slutar att se vinst som ett nödvändigt ont och istället som en möjlighet. Det är vinsten som banar väg för nästa generation entreprenörer – de vars idéer vi ännu inte kan föreställa oss, men som samhället en dag kommer att vila på.
Vinst driver hela samhället framåt
Ett företag som går med vinst har lyckats möta människors behov – vare sig det handlar om mat, teknik eller tjänster – till en kostnad som är hållbar. Att nå dit är inte enkelt, skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv.
Foto: Jens Alvin
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.