I ledaren i SN den 21/9 skrev Olof Jonmyren på ett förtjänstfullt sätt om entreprenörsanda och att privat företagande är kärnan i mindre orters utvecklingsmöjligheter. Jag skulle vilja lägga till en väsentlig funktion för sådan utveckling: Entusiastiska människor!
På bruksorter som ledaren beskriver fanns förr en hierarki som var mycket strikt inriktad på lönsamhet i företaget. Det var brukspatron eller disponenten som bestämde om vad som skulle ske på orten. Människorna hade bara att följa den inriktningen annars hade de ju inget jobb. När sedan industrialiseringens tidevarv började närma sig sitt slut och tjänste- och informationssektorn tog vid så lades det ena bruket efter det andra ner. Brukspatron flyttade från orten och människorna flyttade in i städerna. Urbaniseringen var ett faktum!
Utvecklingen på de mindre orterna runt centralorten stod stilla. Befolkningen minskade och åldersfördelningen var hög. Vad skulle man kunna göra där för att skapa en framtid för de människor som valt att bo kvar på den mindre orten? Det finns flera möjligheter beroende bland annat på människorna och geografin = grundförutsättningarna!
På Tunabergshalvön genomfördes på våren 2014 en enkät till alla hushåll där svarsfrekvensen var hög. Frågorna gällde hur man vill se framtiden i Buskhyttan, Koppartorp, Hummelvik, Uttervik och Nävekvarn med omnejder. (Alltså sydligaste Sörmland!)
Det visade sig att frågor om infrastruktur, bostäder, skola, affär, arbete och framför allt entusiastiska människor var några av svaren och är några av ingredienserna för en lyckad utveckling av en före detta bruksort.
Finns det entusiastiska människor finns möjligheter att skapa mindre företag på orten som ger arbete. Genom bra kommunikationer finns då också möjligheter till pendlararbete.
Närheten till naturen och havet för att ladda batterierna är ofta en drivande faktor för människorna som bosätter sig på en före detta bruksort.
Exempel på nedlagda bruksorter har SN på plats redovisat i sina reportage. Kommentarerna där flödar av entusiasm och kreativitet. Alla orterna på Tunabergshalvön har föreningar som driver utvecklingen framåt. Föreningen utveckling Nävekvarn, FUNQ, är en sådan förening där entusiasmen är hög och där enkätens svar nu börjar ge resultat. I arbetsgrupper som bildades för att ta hand om enkätsvaren har föreningar, företag och enskilda på hela Tunabergshalvön arbetat för resultat. Bland annat har Nyköpingshem byggt åtta nya seniorlägenheter i Nävekvarn i markplanet, busstidtabellen ses över för att bland annat skapa en sen kvällstur från centralorten så bland annat ungdomar kan åka in och göra biobesök, tvärsförbindelser över Tunabergshalvön med busstaxi, nytt GYM i idrottsföreningens regi med mera. Detta görs tillsammans med Nyköpings kommun och andra myndigheter på ett positivt sätt.
Mycket återstår dock för att skapa en positiv utveckling för barnfamiljer och ungdomar på Tunabergshalvön. I översiktsplanen som fastställdes för endast några år sedan slog fast att bruksorter som Nävekvarn och Buskhyttan kommer att avfolkas successivt fram till 2030! Vi kan konstatera att Tunabergshalvön glädjande har ökat befolkningen under 2014 med 16 personer! Ett trendbrott?
Hellre framåt än historia, bättre tillsammans än var och en för sig. Privat företagande och entusiastiska människor är kärnan i mindre orters drivkraft.
Lars Waern