Jag vill se att företag som arbetar med att framställa energi som är förnybar får möjlighet att växa ytterligare, skriver Martina Johansson (C).  FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Debatt: ”Andra får blicka bakåt – för C är det framåt som gäller”

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Sverige är ett land som borde präglas av framtidstro och optimism. I stället känner många oro. Denna valrörelse har mer än någonsin handlat om värderingar. För mig är det självklart att Sverige och Sörmland ska präglas av öppenhet och medmänsklighet. Ett Sörmland där alla människor får plats och möjlighet att växa. Därför är den 9 september inte bara en viktig högtidsdag för demokratin, utan även en viktig dag för riktningen vi som nation tar framöver.

Vi i Centerpartiet är övertygade om att den enda vägen är framåt. Att det är viktigt att se det som går bra i Sverige, och göra det ännu bättre. Att människor som kommer för att bidra till vårt land ges en chans att integreras genom arbete och självständighet, till exempel genom slopad arbetsgivaravgift under de första två åren när man lär sig jobbet. Jag känner många småföretagare i Sörmland som ser potentialen i sina verksamheter och i omgivningen, men hålls tillbaka av regelkrångel och skatter. I Sörmland har vi många företag inom de gröna näringarna, som har gårdsförsäljning av närproducerade delikatesser och högklassigt konsthantverk. För att rusta upp svensk välfärd behöver vi förena företagarnas kraft att utveckla, individernas vilja att skapa och människornas vilja att arbeta!

Den varma sommaren är en tydlig påminnelse om att vi snarast behöver ändra vårt sätt att leva för att värna om vår planet. Det är kritiskt nu. Jag vill se att företag som arbetar med att framställa energi som är förnybar får möjlighet att växa ytterligare. Det gör vi genom att fortsätta ställa krav på att det ska vara inblandning av förnybart i våra bränslen samtidigt som vi sätter krav längre fram än idag så att det blir långsiktiga spelregler. Det är då dessa företag vågar satsa och i förlängningen anställer personal. Men vi får inte glömma biogasen och el som alternativa drivmedel till dagens fossila. Det är genom flera olika alternativ som det blir hållbart i längden.

Att producera el kommer även i framtiden vara viktigt och vi gör det idag med olika tekniker. Jag vill se ytterligare sätt att underlätta för denna omställning bland annat genom ett dubbelt ROT-avdrag för den som installerar solceller på sitt hustak. Förutom att bidra till mindre klimatpåverkan är då även elen säkrad vid strömavbrott, om vi tillåter en sådan omväxling.

Jag vill inte fastna i problem, utan snarare fokusera på utveckling. För ett grönare, företagsammare och miljövänligare Sörmland med mer medmänsklighet – i tätorten så som på landsbygden.

Vilken väg väljer du den 9 september?

Martina Johansson

för Centerpartiet i Sörmland

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

CenterpartietSörmlandArbetsmarknadEnergiMiljöteknikVal 2018näringsliv
Relaterat