Debatt: "Björklund och Lööf borde lägga ned stridsyxan"

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Det går bra för Sverige. Arbetslösheten är rekordlåg. Bland unga är antalet utan jobb lägre än på tio år. Men den som saknar gymnasieexamen har fortfarande svårt att ta de lediga jobb som finns. I denna grupp är majoriteten nyanlända som saknar rätt kunskaper. Samtidigt skriker arbetsgivarna efter folk – företagen är i akut behov av undersköterskor, truckförare och elektriker.

Därför har fack och arbetsgivare satt sig vid förhandlingsbordet. Modellen vi kommit överens om heter etableringsjobb. Här ska den som är arbetslös kombinera arbete med riktig utbildning. Nu återstår intensiva förhandlingar med regeringen om hur bland annat utbildningsplatser kan garanteras.

Medan fack och arbetsgivare tagit samhällsansvar i en framtidsfråga har borgerliga politiker fortsatt att skrika sig hesa. Mantrat om ”enkla jobb” och sänkta löner har upprepats gång på gång, trots att inget i Alliansens eget förslag om så kallade "inträdesjobb" skulle lösa kompetensbristen på arbetsmarknaden.

Tvärtom är "inträdesjobb", med lagstiftat maxtak på lönen, ett riskabelt projekt som kan skapa spridningseffekter på allas löneutveckling. Inte nog med det. Att förbjuda parterna att stifta kollektivavtal för vissa grupper är ett hot mot hela den svenska modellen.

Man kan fråga sig hur det kommer sig att oppositionen förlorat sin kunskap om hur löner sätts i Sverige. Är det för att de vill reducera en viktig samhällsinsats till en politisk prestigefråga? Jan Björklund och Annie Lööf borde lägga ned stridsyxan och låta parterna sköta sitt.

Therese Guovelin

LO:s förste vice ordförande

Majlene Westerberg

ordförande LO-distriktet i Mellansverige

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LOArbetsmarknadDebatt
Relaterat