Vi satsar över en miljard kronor under 2018 på att både privatpersoner och företag ska kunna installera solceller på sina tak, skriver Per Bolund (MP), Marco Venegas (MP) och Malin Hagerström (MP).  FOTO: MEEK, TORE

Debatt: ”Historiens största miljöbudget blir ännu större”

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vi är många som oroas över klimatet och inser att vi inte är riktigt schyssta mot vår planet. Den globala uppvärmningen är ett faktum. Runt om i världen ser vi extrema väder, smältande isar i Arktis, värmeböljor och torka, utdöda korallrev och dykare som simmar bland mer plast än fisk. 75 procent av alla ekologiska system på jorden påverkas redan i någon mån av klimatförändringar. Vi kan fortfarande vända utvecklingen om vi satsar nu.

Med Miljöpartiet i regering har Sverige fått en tuffare klimatpolitik och tagit stora kliv för att nå klimatmålen. I höstas presenterade vi den största miljöbudgeten någonsin med rekordmånga satsningar på klimatet och miljön. Efter fyra år i regering har Miljöpartiet sett till att Sverige infört världens mest ambitiösa klimatlag, tagit internationellt ledarskap för att haven ska bli renare, ändrat riktning så att industrin går mot ett mer hållbart håll, gjort så att vi kan resa mer fossilfritt, att fler väljer att pryda sina tak med solceller och fler kan välja cykeln framför bilen efter vår hyllade elcykelpremie. Sörmland har beviljats över 100 miljoner till satsningar inom regeringens projekt Klimatklivet, varav en stor del till Nyköping inom till exempel laddinfrastruktur, biogas och energikonvertering.

I regeringens vårbudget satsar vi ännu mer på klimat och miljö. Vi ökar takten för den förnybara energin och satsar över en miljard kronor under 2018 på att både privatpersoner och företag ska kunna installera solceller på sina tak. Det innebär att stödet till solceller nästan 20-dubblats jämfört med när Alliansen styrde. Vi utökar elfordonspremien att gälla även eldrivna utombordsmotorer för båtar. Stödet till svensk biogas fyrdubblas redan i år. Som förnybar energikälla med hög miljöprestanda är biogasen en viktig pusselbit i den gröna omställningen.

I det gröna samhällsbygget är det inte bara planeten som ska må bra utan även människorna som lever på den. Människor ska ha jobb att gå till. Vi ser till att kommuner får mer resurser för att öka bostadsbyggandet, stärker tryggheten för äldre och får in mer personal i vården. Vi lägger stora resurser på att våra unga ska ha det bra, få möjlighet att sommarjobba och gå på fritids även på sommarlovet samt kunna ägna sig åt mer idrott.

Det går bra för Sverige. Vi har en stark ekonomi och stadigt sjunkande arbetslöshet. Många vill få det att framstå på ett annat sätt och måla verkligheten i mörka nyanser, ställa grupper mot varandra och spä på känslor av rädsla och otrygghet. Vi är stolta över vårt Sverige som de senaste åren tagit solidariskt ansvar genom att ta emot många människor på flykt. Samtidigt som vi ser en kvarts miljon fler människor i jobb, ökade skolresultat och historiska reformer för att vi ska kunna nå klimatmålen innan det är för sent. För klimatet kan inte vänta. Vi måste öka takten NU.

Per Bolund (MP)

biträdande finansminister

Marco Venegas (MP)

riksdagsledamot, Sörmland

Malin Hagerström (MP)

kommunalråd, Nyköpings kommun

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

regeringenMiljöpartietDebattKlimatMiljöstatsbudget
Relaterat