För att klara en jämlik vård behöver vården styras mer rationellt än genom 21 självstyrande landsting, skriver Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och Pia Steensland (KD). FOTO: STINA STJERNKVIST/TT

Debatt: ”Patienten före systemet – avskaffa landstingen”

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Chansen att överleva en svår diagnos avgörs i dag av var i landet du bor. Dagens 156 år gamla sjukvårdsorganisation med 21 olika landsting är föråldrad och gör vården ojämlik. Det saknas dessutom en instans eller myndighet som har ansvar för att skapa en jämlik vård. Så kan vi inte ha det!

Vi kristdemokrater vill därför avskaffa landstingens ansvar för hela sjukvården. Låt staten ta över styrningen, minska politikens inflytande och tillsätt professionella styrelser. Det är hög tid att sätta patientens bästa före systemet.

Som ansvarig för Social­departementet under tidigare Alliansregeringen har Krist­demokraterna erfarenhet av att genomföra kraftfulla och effektiva reformer som förbättrar sjukvården. Alltid med målet att sätta patienten i centrum.

Socialdemokraterna har dessvärre en förkärlek för att pumpa in mer och mer pengar i en dysfunktionell organisation – utan krav på uppföljning eller resultat. S fördelade 46 miljarder till landstingen under åren 2000–2006 för att korta köerna. Men resultatet uteblev. När Alliansen fick makten 2006 stod 130 000 personer i kö för besök hos specialist eller operation, under längre tid än de 90 dagar som lagen tillåter. Det är lika många invånare som bor i hela Jönköpings kommun.

Vi kristdemokrater ger i stället ersättning kopplad till prestation, som resultat av förbättrade arbetssätt inom organisationen. Genom att införa kömiljarden – en satsning på en miljard – kortade vi Göran Perssons omänskligt långa vårdköer med nästan 75 procent.

Stefan Löfven tog bort kömiljarden och återgick till att häva in pengar i slukhålet. Köerna har fördubblats igen. Patienterna får betala ett högt pris. I dag står fler än 86 000 personer i vårdkö. Det är fler än alla som sammantaget bor i Nyköpings, Trosas och Oxelösunds kommuner.

Vi kristdemokrater vill återinföra en förbättrad kömiljard. Men även införa en vårdplatsgaranti. Det är en prestationsbaserad ersättning som stimulerar arbetssätt som minskar överbeläggningar och ökar antalet vårdplatser. Vi avsätter två miljarder under 2019 och tre miljarder under 2020 för detta ändamål. Vi ­stärker även den primära, nära, vården med fem miljarder per år. Alla ska få träffa den profession man behöver inom ett dygn. Alla ska ha en fast läkarkontakt och det ska finnas fler kvälls- och helgöppna vårdcentraler.

Men det räcker inte. Den gäller att förändra den grundläggande problematiken. Verkligheten har sprungit ifrån organisationsmodellen med landsting. Modern sjukvård är i stora delar högteknologisk eller kräver mycket specifika spetskunskaper. För att klara en jämlik vård behöver vården styras mer rationellt än genom 21 själv­styrande landsting. Staten måste få ta över ansvaret för sjukvården.

Alla ska kunna lita på att de får den bästa vården – oavsett var i landet de bor.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)

toppkandidat till landstinget

Pia Steensland (KD)

toppkandidat till riksdagen

Marita Göransson (KD)

toppkandidat, Nyköpings kommun

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KristdemokraternaLandstingetDebattVal 2018sjukvård och hälsa
Relaterat