Moderaterna i Nyköpings kommun vill se ett krav på att alla ska lära sig svenska och att det ska vara ett större fokus på kunskap i utbildningen, skriver Ahmad Eid (M). FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Debatt: ”Språket är grundläggande för integrationen”

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I dagsläget är jobbklyftan ­mellan inrikes- och utrikes­födda större än tidigare. Det dröjer idag 8 år innan hälften av alla nyanlända har ett arbete. Arbetslösheten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige. Denna utveckling måste förändras och målet måste vara att alla ska vara en del av vårt samhälle och vår arbetsmarknad, något som enklast sker genom att människor får en anställning.

Dels måste trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden blir lägre. Moderaterna, tillsammans med övriga Alliansens partier, i Nyköping ­arbetar utifrån ”Nyköpings­initiativet” som strävar efter att människor som uppbär försörjningsstöd ska bryta utanförskapet och gå mot egen försörjning i form av ett arbete ­eller studier. Detta är ett samarbete med det lokala näringslivet i kommunen. Att få utveckla detta och liknande initiativ samt kunna skapa bättre matchningar dels genom ­arbetstillfällen men även praktikplatser, tror jag kommer ge människor i utanförskap ett ­arbete, en fot in på arbetsmarknaden och förbättra integrationen i vår kommun.

Ett arbete ger också människor frihet, självständighet och gör att integrationen fungerar bättre. Människor med ett arbete bidrar även till vårt samhälle med skatteintäkter, vilket i sin tur bidrar till en bättre ­välfärd i stället för att öka dess utgifter. I min debattartikel (SN, 30 maj 2018) nämnde jag även vikten av att det ska vara enklare för människor att starta­ egna företag, vilket är lika aktuellt i frågan om ­integration för att skapa fler arbetsmöjligheter.

Det måste även bli enklare och vara en självklarhet att alla ­nyanlända ska lära sig svenska,­ (SFI). Något som också skapar en förenklad integration för den enskilda individens väg in i samhället. Möjligheten att få ett arbete ska vara lika för alla där språket ofta är ett grundläggande krav. Moderaterna­ i Nyköpings kommun vill se ett krav på att alla ska lära sig svenska och att det ska vara större kunskapsfokus i utbildningen.

Jag är stolt över att bo i Sverige. Vi är ett mångkulturellt samhälle med människor med rötter från alla världens hörn, mina egna i Palestina. Jag är stolt över att vi kan ­hjälpa så många människor som vi gör. Vi bör värna om våra ­värderingar som finns här. För att alla ska vara en del av såväl samhället som arbetsmarknaden krävs det att vi alla hjälps åt och skapar nya möten mellan vår kommuns invånare, både i det vardagliga och på arbetsmarknaden.

Ahmad Eid (M)

kandidat till kommunfullmäktige i Nyköping

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaNyköpings kommunUtbildningArbetsmarknadDebattIntegration
Relaterat