Vår uppmaning till Annie Lööf och Jan Björklund - ta ställning för samarbete över blockgränsen, inte över anständighetsgränsen, skriver Lena Rådström Baastad (S) och Hans Ekström (S). Foto:

Debatt: "Välj rätt sida av historien"

Inlägg utifrån

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Svenska folket har sagt sitt och vi har fått ett valresultat. Socialdemokraterna är med god marginal det parti som flest väljare anförtrodde sin röst i valet och de rödgröna blev det största blocket. Inget block fick dock egen majoritet. För att inte göra Sverigedemokraterna till vågmästare vill vi därför samarbeta över blockgränsen och begrava den skadliga blockpolitiken.

Utifrån valresultatet väljer varje parti vilka andra partier man vill samarbeta med. För oss är det självklart – vi kommer aldrig att samarbeta med SD eller ge dem inflytande. Det är ett parti med rötterna i nazismen, med företrädare som gör rasistiska och odemokratiska uttalanden och som är beredda att skapa kaos i Sveriges riksdag. SD:s politik går emot mycket av det vi är stolta över i Sverige: öppenhet, små ekonomiska klyftor och jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi socialdemokrater har varit tydliga. Vi vill bryta den skadliga blockpolitiken och se förhandlingar över blockgränsen mellan fria självständiga partier. Allianspartierna har än så länge varit inställda på att bevara blockpolitiken. Men utifrån blockpolitikens logik så förlorade Alliansen.

För att bilda en alliansregering krävs aktivt samarbete med Sverigedemokraterna – ett parti som varit tydliga med att deras stöd inte kommer gratis. Vi vill i stället bryta den skadliga blockpolitiken och arbeta för Sveriges bästa. För mer jämställdhet, trygghet och frihet. Vår uppmaning till Annie Lööf och Jan Björklund - ta ställning för samarbete över blockgränsen, inte över anständighetsgränsen!

Runt om i landet, och tillbaka i historien och under gångna mandatperioden, finns det gott om exempel på att partier från höger och vänster kunnat stå över blockpolitiken och samarbeta för kommunen, regionen eller landets bästa. Nu har svenska folket rätt att förvänta sig att även ledamöterna i den nyvalda riksdagen klarar av det.

Lena Rådström Baastad (S)

partisekreterare

Hans Ekström (S)

riksdagsledamot, ordförande socialdemokraterna Sörmland

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaCenterpartietLiberalernaDebattVal 2018
Relaterat