Foto:

Grinden stoppar stölder, inte badare

Insändare

Grindarna hindrar inte allmänhetens möjligheter till ett rörligt friluftsliv, anser insändarskribenten Lasse Ringdahl.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Att sätta upp låsta grindar vid bryggorna är ett av de enklaste och effektivaste sätten att slippa stölder och skadegörelse på fritidsbåtar. Bryggor som ägs och förvaltas av en förening eller samfällighet är dessutom till för båtägarna, även om det kan vara lockande att springa ut och ta sig ett dopp i vattnet.

Grindarna hindrar därför inte allmänhetens möjligheter till ett rörligt friluftsliv, där för övrigt Nyköping bjuder på stora möjligheter. Närmaste havsbad, Strandstuviken och Örstigsnäs, ligger på cykelavstånd, här finns Stendörren och Oxelösunds pärlor Jogersö och Femöre bara ett par mil bort med bil. Och nästan mitt i stan ligger Hjortensbergsbadets bassänger.

Det ser naturligtvis härligt ut med badande barn i Stadsfjärdens gröna vatten, men tänk ett steg till. Själv doppar jag knappast stortån i Stadsfjärden med tanke på vad som döljer sig i bottensedimenten. En nedsmutsad havsvik som under hundratals år har tagit emot avlopp, jordbruksgifter och industriavfall är inget lämpligt havsbad.

Lasse Ringdahl