Visste du att turismens andel av BNP är högre än för jordbruk, skogsbruk, yrkesfiske och livsmedelsindustrin tillsammans? Sverige växer med 3 procent men besöksnäringen med drygt 5. Besöksnäringen är mycket viktig för ökad regional tillväxt. Men varför är marknadsföring och information strikt hållen till administrativa gränser som Östergötland eller Sörmland? Vill vi konkurrera med storstadsregionerna behövs ett mer regionalt anslag och vassare marknadsföring.
Besöksbranschen omsatte förra året 269 miljarder kr. Av de 269 miljarderna kom 100 från utländska turister, den grupp som ökar mest. Och det är inte tyskar och holländare som ökat sitt intresse för Sverige utan utomeuropeiska nationaliteter, framförallt indier, kineser och amerikaner.
De utländska besökarna hittar idag främst till storstadsregionerna, och i första hand Stockholm. Men vår regionala besöksnäring ökar också. Bamseeffekten gav besöksrekord för Kolmården sommaren 2015. Flera andra besöksmål upplevde samma sak.
Just nu pågår ett utvecklingsarbete för besöksnäringen i Östergötland. Grannen Sörmland arbetar också hårt för att öka intresset för sina besöksmål. Men var och en på sin kammare, utan samordning. Ändå förenas de av Östergötlands största turistattraktion, Kolmården. Nyköpings hotellägare är tacksamma för att Kolmården attraherar många barnfamiljer som övernattar i Nyköping. På Visit Sörmlands hemsida hittar man alla besöksmål som finns i någon av de nio kommunerna, men inte Kolmården. Samma sak gäller för Astrid Lindgrens värld. Det ligger i Småland men är Östergötlands andra största turistattraktion. På Visit Östergötlands hemsida finns alla besöksmål som erbjuds i någon av länets 13 kommuner, men inte Astrid Lindgrens värld.
Förlåt, men hur många av de utomeuropeiska turister som vi redan lockat eller vill locka tror ni känner till namnet eller den administrativa enheten Östergötland? Eller för den delen Sörmland? Vet ens våra svenska turister det?
Vad tror ni om att i mycket större utsträckning, kanske helt och hållet, koppla ihop hela regionen söder om Stockholm och bortse från de administrativa gränserna? Kanske skulle vi då kunna locka ännu fler turister till de stora besöksmålen söder om Stockholm?
Kunskapen om vad som skapar attraktionskraft finns, men behöver också omsättas i praktiken. Inte nödvändigtvis hos de företag som är verksamma i branschen, utan framförallt hos de offentliga aktörer som är satta att i styra utformningen av branschen. I besöksnäringen har det offentliga en tyngre påverkan på sektorns möjligheter att utvecklas jämfört med andra sektorer i svensk ekonomi. Det ger makt, men också stort ansvar.
Det finns ett funktionellt stråk från Stockholm till Östergötland – East Sweden - som med hjälp av Ostlänken de närmaste åren kommer att bindas ihop på ett avgörande, regionförstorande sätt. Näringslivet har insett kraften i stråket och ser på det som en och samma marknad. Kanske är det dags att även marknadsföringen för besöksnäringen framöver tar sin utgångspunkt i detta funktionella stråk framför administrativa gränser?
Vision East Sweden genom
Johanna Palmér
vd Östsvenska Handelskammaren