"Åkrokenprojektet – en dyrköpt läxa för kommunen"

Opinion2015-11-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åkrokengaraget ligger öde sedan det blev klart i februari. Det har totalt kostat över 100 miljoner kronor. Kommuninvånarna kommer att få betala åtskilliga miljoner på grund av kommunens bristfälliga styrning av detta projekt liksom för Hjortensbergsbadet och kustledningen.

Förutom att Åkrokenprojektet är en katastrof stadsarkitekturmässigt i vår vackra stad, finns det anledning att begrunda politikernas hantering av våra pengar i detta projekt.

Förstärkningar av garaget som behövs för kunna bygga bostäder ovanpå detta har kostat kommunen 20 miljoner kronor och till detta kommer tomtvärdet för bostadsdelen, som lågt räknat kan sättas till 3 miljoner kronor. När inga andra företag var intresserade av att bygga bostäderna fick Nyköpingshem köpa byggrätten ovanpå garaget för 7,3 miljoner kronor. Man kommer således att behöva ta 15,7 miljoner kronor av skattemedel för att täcka resten av kostnaden.

Garagedelen har kostat 60 miljoner kronor, exklusive förstärkningskostnaderna för bostäderna. Lågt räknat ger detta en årlig kapital- och drift-/underhållskostnad på 1,8 miljoner kronor per år för hela garaget. Nyköpingshem får under 25 år hyra halva garaget för en spottstyver av den verkliga kostnaden som är 900 000 kronor per år. Av detta behöver Nyköpinghem nämligen endast betala 230 000 kronor per år. Vi kommuninvånare ska alltså under 25 år framåt betala 670 000 kronor per år för att täcka den totala kostnaden för Nyköpingshems p-platser!

I dessa pengar är inte kommunens arkeologikostnader inräknade eller rivningen av Mirahuset och inte heller ersättningarna till Rydbergs Bygg när de drog sig ur Åkroken (24 miljoner kronor är avskrivna av kommunstyrelsen för detta).

Kommunpolitikerna bör med anledning av detta dra erfarenheter och försöka besvara följande frågor:

1. Varför blev det så bråttom att starta garagebygget utan att veta om något bolag var intresserat av att bygga bostäderna ovanpå garaget?

2. Varför kom vi att subventionera ett bostadsbolag med drygt 15 miljoner kronor?

3. Finns någon kalkyl på vilka parkeringsintäkter som behövs för att täcka kostnaderna eller blev det en överraskning att man för halva garaget (Nyköpinghems plan) bara får in en fjärdedel av de intäkter som behövs?

4. Finns pengar avsatta till återställning av Slottsgatan och kajskoningen vid ån? Att skredrörelser uppstått är ju ingen överraskning för den som läst det geotekniska utlåtandet.

5. Vad ska vi dra för erfarenheter av vår hantering av Åkrokenprojektet, Hjortensbergsbadet och Kustledningen så att liknande projekt får en mer professionell styrning i framtiden? Det är särskilt viktigt med tanke på alla de stora kommunala satsningar som ska göras som en följd av Ostlänken.

Jan Moberg

civilingenjör, väg- och vatten

Läs mer om