Debatt: "Dags att stänga dörren för utköp"

Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda, hävdar Arne Grip.

Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda, hävdar Arne Grip.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommuner och landsting kastar skattepengar efter anställda. Landets kommuner har tecknat avtal med 5 000 anställda – att de mot betalning ska lämna sin anställning. Svenska Kyrkan har bränt 100 miljoner kronor. Landstinget Sörmland köper ut anställda för miljonbelopp. En läkare som hälsat på ett olämpligt sätt, fick gå med en bra slant på fickan. En divisionschef får en miljon för att lämna sin anställning. Självutnämnda experter säger att avtal om utköp är lagligt. Det är det inte.

Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda. Ersättning för egen uppsägning är muta. De 5000 är fortsatt anställda. Myndigheter arbetar under lagarna. För varje beslut krävs lagstöd, lagrum och vägar att överklaga. Uppsägning är myndighetsutövning. På falska grunder är det vårdslös myndighetsutövning. Hot om uppsägning utan grund, är olaga hot. Provocerad egen uppsägning är enligt AD ogiltig.

Anställda får inte erbjudas muta för att sluta. Och ändå sker det. Den som frågar varför myndigheter kastar pengar efter anställda får höra att man köpt ut en besvärlig anställd på LAS 39 Gripen. Denna paragraf gäller inte för myndigheter. Beslut om uppsägning på personliga skäl är myndighetsutövning mot enskild, förbehållet styrelsen och kan inte delegeras, se KL 6:34. Uppsägning ska vara sakligt grundad.

En anställd kan begära att en uppsägning på personliga skäl förklaras ogiltig i domstol. En uppsägning utan styrelsebeslut, skriven av en tjänsteman, är ogiltig i sig. Under tvist kvarstår man i tjänst. En kommunal uppsägning kan inte användas för en förlikning utanför domstol. Myndigheter kan inte heller köpa sig fria från fällande dom. Det vore rättsvidrigt.

Nytt kommunbeslut om uppsägning måste ske på nya grunder. Inte på de gamla ogiltiga. I myndigheter finns inga lagliga avgångsvederlag. Avtal kan inte skrivas mellan myndighet och enskild anställd. Och inte mellan två anställda.

Kommunala aktörer hotar andra anställda med uppsägning. Den demokratiska kontrollen fungerar inte. Vad säger ansvariga politiker? Vad gör facken för sina drabbade medlemmar?

Arne Grip

rättssociolog

Läs mer om