På kommunstyrelsen i måndags drev Nyköpings politiska majoritet S, V och MP igenom ett beslut om nya skolenheter som Alliansen har försökt stoppa. Vår bedömning är att de nya skolenheterna strider mot skollagen och en direkt konsekvens av beslutet är att beslut om att flytta såväl enskilda elever som hela klasser mellan skolor, och i förlängningen också tömma en skola, kan tas av rektor. I klartext betyder det att politiken inte kan ställas till svars för stora skolförändringar utan hänvisa till enskilda rektorers beslut. Det skapar ett demokratiskt underskott och lägger ett orimligt ansvar på enskilda rektorer som pressade av budgetkrav kan tvingas ta beslut som blir fel för hela kommunen.
I SN (17/3) kritiserade vi förslaget och pekade på just dessa faktorer – att vi bedömer att det strider mot skollagen (kap 1 §3, som säger att skolbyggnader inom en skolenhet ska ligga nära varandra) samt att det flyttar strategiska beslut som kan påverka en hel bygd eller stadsdel till en enskild anställd. Majoriteten valde trots kritiken (som också framförts till majoriteten på möten under våren) att genomföra förändringen och i SN (21/3) kommenterar de Alliansens kritik. Dock utan att överhuvudtaget kommentera det förslag Alliansens kritik gällde. I stället hänvisar majoriteten till ett skolbeslut som togs 2010, vilket är märkligt då det beslutet väsentligt skiljer sig från det aktuella beslutet och särskilt på punkten att beslut om flytt av elever mellan skolor ska tas på politisk nivå. Det är också så att beslutet från 2010 inte fullt ut verkställdes då skollagen sedan förtydligades gällande just skolenheters konstruktion. Kommunen konstaterar i egen utredning att beslutet från 2010 därmed är svårt att genomföra. Ändå har nu majoriteten drivit igenom ett beslut om nya skolenheter som på samma sätt är oförenligt med skollagen, men med den betydande skillnaden att beslut om att flytta elever kan tas på tjänstemannanivå.
De positiva effekter som majoriteten säger sig uppnå med nya skolenheter kan uppnås ändå, genom att exempelvis skapa olika administrativa enheter. En rektor har precis samma möjlighet att påverka sin verksamhet i en administrativ enhet som i en skolenhet – utom just att flytta elever mellan skolor. Ändå väljer majoriteten den lösning som river upp den viktiga principen om att politiken ska ha det övergripande ansvaret för vilka skolor som finns i kommunen och vilka klasser som ska finnas på vilka skolor. Detta utan att svara på varför? I stället för att besvara kritiken väljer majoriteten att anklaga Alliansen för att sprida oro och osanning. Det är inte seriöst. Oförmågan att argumentera i sakfrågan tyder på ett svagt ledarskap och reser många frågetecken kring majoritetens agenda för skolan.
Vi i Alliansen menar att skolan behöver arbetsro och framtidstro och då krävs en tydlig, transparent politisk ledning som är villig att diskutera och kompromissa för att uppnå långsiktiga beslut som ger den bästa förutsättningen för kommunens skola.
Anna af Sillén (M)
Martina Hallström (C)
Sofia Remnert (L)
Marita Göransson (KD)