Debatt: ”Det behövs ny lagstiftning för vattenkraften”

Nu finns äntligen ett lagförslag från regeringen som ska se till att alla kraftverk får en modern prövning mot miljöbalkens hänsynsregler, skriver Karin Lexén och Karl Källander, Naturskyddsföreningen. FOTO: K-G Z FOUGSTEDT

Nu finns äntligen ett lagförslag från regeringen som ska se till att alla kraftverk får en modern prövning mot miljöbalkens hänsynsregler, skriver Karin Lexén och Karl Källander, Naturskyddsföreningen. FOTO: K-G Z FOUGSTEDT

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i landet finns vattenkraftverk som bedrivs med gamla, ibland hundraåriga, tillstånd och utan miljöanpassningar i form av fiskvandringvägar och minimitappningar. Nu finns dock äntligen ett lagförslag från regeringen som ska se till att alla kraftverk får en modern prövning mot ­miljöbalkens hänsynsregler. Förslaget är en bra kompromiss efter många års diskussioner. Vi uppmanar vårt läns riksdagspolitiker att ställa sig bakom ett ambitiöst förslag!

Vattenkraft är förnybar, kan lagras och står för nästan hälften av landets elproduktion. Tyvärr har den stor negativ påverkan på livet under vatten­ytan. Nästan alla kraftverk har dammar som hindrar fisk från att vandra. Ibland stängs vattnet av och flodfåror torrläggs. Arter som drabbats är till ­exempel ål, lax och flodpärlmussla. Nästan hälften av de ålar som växer upp i svenska vatten strimlas i vattenkraftverkens turbiner på väg till havet.

Innan sommaren presenterade regeringen ett förslag som innebär att alla vattenkraftverk och dammar ska prövas mot modern miljölagstiftning. Förslaget innebär i korthet att:

• Tillstånd och villkor ska styras av Vattendirektivets ­miljökvalitetsnormer. Det ska finnas möjligheter att ställa lägre krav för särskilt samhälls­viktiga verksamheter.

• En nationell prövningsplan tas fram med avvägningar ­mellan elproduktion, natur- och kulturvärden.

• Tillståndens villkor ska tidsbegränsas, i regel till 20 år.

• Verksamhetsutövarna ska själva bekosta prövningsprocesser och miljöanpassningar,

För att också småskaliga ­vattenkraftägare utan stora ekonomiska resurser ska klara omställningen föreslås också att:

1. De stora vattenkraftägarna­ solidariskt ska bekosta ­miljöanpassningar, processer och produktionsförluster i alla kraftverk. Pengar för detta frigjordes genom Energiöverenskommelsen från 2016 då fem riksdagspartier kom överens om att sänka fastighetsskatten för vattenkraft.

2. De kraftverk som idag helt saknar tillstånd och som kommer att få förelägganden från länsstyrelserna lämnas ifred i väntan på prövning tillsammans med andra kraftverk i samma avrinningsområde.

3. Kravet på fullständiga miljö­konsekvensbeskrivningar vid prövningar har tagits bort för att minska kostnaderna.

Naturskyddsföreningen är inte nöjd med alla delar i förslaget.­ Men vi anser att det är en bra kompromiss och att förslaget,­ med små modifieringar, ­kommer att ge rikare vattenmiljöer, förutsägbarhet för verksamhetsutövarna och tryggad elproduktion. Vi tror också att ansträngningarna för att skydda småskaliga kraftverksägare och kulturmiljöer kommer att fungera. Vi uppmanar därför våra politiker i alla riksdagspartier att ge stöd till lagförslaget så att riksdagen kan rösta igenom det.

Karin Lexén

generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Karl Källander

vice ordförande, Naturskyddsföreningen i Södermanland

Läs mer om