Debatt: ”Hedersförtryck finns även i Nyköping”

Vi vet att Nyköping inte är ett undantag från övriga svenska kommuner – hedersförtryck finns också här och mot detta måste vi agera, skriver Anna af Sillén (M). FOTO: HASSE HOLMBERG/TT

Vi vet att Nyköping inte är ett undantag från övriga svenska kommuner – hedersförtryck finns också här och mot detta måste vi agera, skriver Anna af Sillén (M). FOTO: HASSE HOLMBERG/TT

Foto:

Övrigt2017-03-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla flickor, pojkar, män och kvinnor i Nyköping ska känna sig fria och trygga att fatta beslut om sina egna liv och kroppar. Förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck har ökat i Sverige och mörkertalet är stort. Ett stort ansvar faller på kommunerna att förebygga hedersförtryck och att hjälpa de flickor och pojkar som utsätts. Nyköpings kommun behöver ta krafttag för att stärka sin förmåga på området och ett första steg bör vara att ta fram en handlingsplan för arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Hedersförtryck kännetecknas av att det oftast är kollektivt utövat, att kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central och att valet av partner inte är individens eget val utan en angelägenhet för familjen eller hela släkten. Förtrycket drabbar både flickor och kvinnor, pojkar och män och det är både män och kvinnor som är förövare. En och samma person kan både själv vara utsatt och förövare, det gäller inte minst pojkar och unga män.

Jämställdhet är en nyckelfaktor i integrationsarbetet. Samtidigt kan inte hedersförtryck och våld mot kvinnor och flickor hanteras som ”endast” en jämställdhetsfråga. Jämställdhet och hedersförtryck handlar i stor utsträckning om att varje individ ska få sin lagliga rätt tillgodosedd. Brott som har sin grund i bristande jämställdhet tenderar att reduceras till just en jämställdhetsfråga istället för att hanteras som ett brott. Det måste det bli ändring på. Svensk politik måste visa beslutsamhet att följa svensk lag. Förutsättningar måste ges till de som verkställer lagen, åtgärder måste vidtas mot de medborgare som inte respekterar lagen. Det är inget nytt resonemang, men det krävs helt klart nya tag för att göra verklighet av detta. Jämställdhet är en rättighetsfråga.

Till viss del behöver lagen skärpas (exempelvis gällande barnäktenskap såsom Alliansen har föreslagit), men i stora delar handlar det om att leva upp till det lagen säger. Den lag vi har ger oss i stor utsträckning de verktyg vi behöver för att hantera brott kopplade till jämställdhet. Ändå sker det inte alltid. Vad har exempelvis hänt med de 132 fall av barnäktenskap som migrationsverket identifierade? Hur många finns i vår kommun? Svaret är att vi inte vet. Men vi vet att Nyköping inte är ett undantag från övriga svenska kommuner – hedersförtryck finns också här och mot detta måste vi agera.

En handlingsplan för arbetet mot hedersförtryck och hedersrelaterat våld är ett första steg som Nyköpings kommun bör ta omgående. Detta för att belysa problemet, skapa en bild av omfattningen och tydliggöra rutiner när misstanke om hedersförtryck förekommer. Det är en nödvändig åtgärd för att vi ska kunna hjälpa de flickor och pojkar som lever i vår kommun men utan den frihet de har laglig rätt till.

Anna af Sillén (M)