Debatt: ”Kommunen ska ta tillbaka skolmaten i egen regi 2019”

Sedan 2012 har vi ökat vår ekologiska andel i skolmaten från 22 procent till 50 procent, skriver Urban Granström (S), Malin Hagerström (MP) och Nicklas Franzén (V).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Sedan 2012 har vi ökat vår ekologiska andel i skolmaten från 22 procent till 50 procent, skriver Urban Granström (S), Malin Hagerström (MP) och Nicklas Franzén (V).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få saker berör oss så mycket som mat. Mat upptar vår tid och uppmärksamhet ­flera gånger om dagen. God, ­näringsrik och miljövänlig mat är en grundbult i en framgångsrik skola, fungerande äldreomsorg och effektiv vård.

Den rödgröna majoriteten välkomnar engagemang i den offentliga maten. Vi vill gärna att mer mat som produceras i kommunen också ska ätas här. Vi anser det viktigt att vi via kommunens organisation och upphandling gör det vi kan för att bidra till ökad självförsörjning. Det handlar inte bara om maten och jobben utan också om långsiktig ­säkerhet och resiliens.

Varje vardag serveras omkring 8 700 portioner i Nyköpings kommun. I skolan tillagas cirka 160 000 portioner varje månad, vilket ger ungefär 1,5 miljoner portioner om året. Det dricks cirka 25 000 liter mjölk på en månad och äts cirka 56 000 pannkakor under en lunchservering. När det serveras potatismos går det åt cirka 2 ton potatis och när det är julbord äts det ca 50 000 köttbullar och 26 000 prinskorv.

Den offentliga maten i kommunen håller hög kvalité för att vi ställer höga krav. Kommunen har tre matavtal - ett mindre livsmedelsavtal som omfattar 19 förskolor och en skola som har egen kock. Det avtalet omfattar fyra lokala aktörer. De andra avtalen omfattar resten av skolan och äldreomsorgen och då hela måltiden, vilket innebär allt från livsmedel till tillagning och personal. Sodexo vann förra upphandlingen för skolan och ISS för omsorgen. De kan i sin tur välja att köpa produkter från lokala aktörer. Problemet är sällan viljan utan att de lokala aktörerna har svårt att leverera de volymer som kommunen behöver. Därför provade vi med det mindre avtalet.

Den långsiktiga planeringen är att ta hem maten helt i egen regi, vilket planeras till 2019. I det arbetet ingår att inrätta en e-handel så att vi kan få full kontroll på våra inköp på produktnivå. Då kommer vi kunna följa upp avtalstroheten plus kommunens konsumtion av olika saker över tid. Vidare att sen inrätta en samordnad varudistribution just för att kunna underlätta för fler lokala aktörer.

Under tiden prioriterar vi att göra det vi kan inom ramen för måltidsupphandlingen. Sedan 2012 har vi till exempel ökat vår ekologiska andel från 22 procent till 50 procent, ställt krav om att köttet ska produceras enligt svensk djurskyddslagstiftning och mer mat lagad från grunden. Vi ställer så höga krav vi kan på antibiotikafrihet och transporter sen många år tillbaka. Ett sätt att öka den svenskproducerade maten är att ställa höga ekologiska krav, då Sverige har en ökad ekologisk produktion, vilket gör att det blir billigare att köpa den från Sverige. I kommande livsmedelsavtal kommer vi ge uppdrag om att särskilt fokusera lokala aktörer genom att följa upp nuvarande avtal och se om vi kan utöka det och hur man bäst gör det.

Vi ser fram emot fortsatt utveckling av den offentliga maten och att kommunen får full kontroll när vi har den i egen regi, samt förhoppningsvis fler lokala produkter i nästa livsmedelsupphandling.

Urban Granström (S) kommunalråd Malin Hagerström (MP) kommunalråd Nicklas Franzén (V) kommunalråd

Läs mer om