Nyköping är en kommun med fantastiska möjligheter och en stark tillväxt. Med detta kommer såväl möjligheter som utmaningar. För att möta utmaningarna med god ekonomi måste det bli ett stopp på den pengarullning som i dag sker i form av onödiga och okontrollerade kostnader. Alliansen vill därför stärka upphandling och inköp i den kommunala organisationen med ett nytt system för inköp. Ett förslag som beräknas spara mångmiljonbelopp som i stället kan satsas på välfärden.
En av de utmaningar som en ökande befolkning medför är att den kommunala servicen i form av skola och äldreboenden måste öka. Det kommer, i klartext, behövas fler skolplatser för våra barn och fler vård- och omsorgsplatser för våra äldre. När majoriteten presenterar sitt budgetförslag för 2018 rymmer det stora investeringar för byggnation i välfärden. Det är ett väldigt ensidigt sätt att möta framtidens utmaningar. Vi menar att bredare grepp måste tas: samtidigt som nödvändiga investeringar görs måste kommunen också komma tillrätta med onödiga kostnader och effektivisera sin verksamhet. Upphandling och inköp är ett sådant område där kommunen årligen läcker stora pengar, detta på grund av att den politiska majoriteten S, V och MP inte ger de förutsättningar som krävs för god upphandling.
Årligen utförs mängder av inköp utan stöd av upphandling. Det medför onödigt stora kostnader samtidigt som uppföljning och utvärdering av inköp blir svårt att genomföra. Nyköpings kommunala organisation måste öka kontrollen och minska kostnaderna för de inköp som görs. Därför bör Nyköpings kommun ta ett nödvändigt steg mot digitalisering och inrätta ett dynamiskt inköpssystem (DIS), ett e-handelssystem, för den kommunala verksamheten.
Fördelarna med DIS är många, bortsett från att det skapar kontroll på utgifter och sänker kostnader sparar det också tid för personalen. Eftersom systemet inte begränsas till ursprungliga avtalspartners på samma sätt som ramavtal kan nya leverantörer ansluta efter hand. Detta ger även mindre, lokala leverantörer större möjlighet att konkurrera. Och därmed innebär också DIS att den kommunala upphandlingen blir ett bättre verktyg för att stärka vårt lokala näringsliv, en utveckling som Alliansen länge har verkat för.
Inrättande av DIS stöds av såväl SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som Upphandlingsmyndigheten och Svenskt Näringsliv. Samtliga konstaterar en stor besparingspotential inom upphandling och bedömningen är att för svenska myndigheter handlar det om 10–15 procent i kostnadsminskning. För Nyköpings kommun (som upphandlar för 1,5 miljard årligen) handlar det med andra ord om mångmiljonbelopp som idag rinner iväg okontrollerat och i onödan, som med nya rutiner och bättre system skulle omvandlas till resurser i välfärden.
Nyköping måste möta framtidens utmaningar med ett bättre grepp om kostnaderna. Då krävs en politisk ledning som också kopplar det greppet. Om ett år är det val.
Anna af Sillén (M)
Martina Hallström (C)
Sofia Remnert (L)
Marita Göransson (KD)