Debatt: ”Sök samarbeten för de flestas bästa”

Om du vill att kyrkan skall fortsätta välkomna så är det viktigt att också välja in grupper, människor som står upp för de värderingar och frågor som du anser vara viktiga, skriver Åsa Ingårda. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

Om du vill att kyrkan skall fortsätta välkomna så är det viktigt att också välja in grupper, människor som står upp för de värderingar och frågor som du anser vara viktiga, skriver Åsa Ingårda. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag växte upp i Kyrkans Ungdom, fick ge mig ut i den världsvida kyrkan, möta orättvisor, orättfärdigheter och människors kamp för demokrati, väcktes min övertygelse och kallelse. Jag vill som kristen ta ansvar och utveckla vår demokrati, jag vill vara kyrka i vårt samhälle. Det har fått till konsekvens att jag valt att ge mig in i det system som bär upp vårt land, en demokratisk ordning som välkomnar politiska partier att formulera program och visioner för vårt land, vår befolkning och vårt uppdrag i en gemensam värld.

Min önskan är att det är vad vi vill uppnå som är det viktiga, att vi söker samarbeten som gagnar vår sak för de flestas bästa.

Nu går vi till kyrkoval – jag är kristen och församlingsaktiv, jag tar mitt ansvar som samhällsmedborgare och vill att landet skall styras med värderingar utifrån alla människors lika värde, samma värderingar som bär min kristna tro. Det är ju fantastiskt att vi är många som ser kyrkan som en viktig kraft i vårt samhälle och att vi har en tydlig vilja genom ett kyrkopoliskt program som berättar hur vi ser att det är möjligt. Att vi vill vara med och ta ansvar i kyrkan och vara med och formulera en riktning så att kyrkan fortsätter att vara relevant för många.

Här finns viktiga frågor som att tydlig ta avstånd ifrån rasism och främlingsfientlighet – att välkomna alla – oavsett vem jag är – att alla är älskade av Gud och tillsammans kan få möjlighet att hitta vägar framåt. Att människors väg till kärlek kan se olika ut och att kyrkans uppgift är att omfamna och vara nära. Vi vet att det är viktigt i kris, sorg, glädje och hopp.

För mig är det självklart att församlingen är grunden och själv beslutar om dess verksamhet. Att kvinnor är präster, att samkönade par gifter sig och att vi möts oavsett religion för att lära av varandra. Att kyrkan är världsvid och att vi delar hopp och tro genom att stödja människor runt om i vår värld med att mänskliga rättigheter skall gälla för alla. Allt detta hittar jag stöd för i Centerpartiets kyrkopolitiska valprogram.

Kyrkovalet innefattar tre val; kyrkofullmäktige, församling/pastorat - vit valsedel, Stiftsfullmäktige – rosa valsedel och kyrkomötet/nationell nivå – gul valsedel.

Svenska kyrkan har själv beslutat om sin form för hur den demokratiska processen ser ut. Nomineringsgrupper ställer upp i valet, en del av dessa är människor som gått samman för att de delar samma ideologiska grundsyn, andra för att de hittat gemensamma frågor att driva, det finns många olika varianter. Det viktiga är att alla vi som tillhör svenska kyrkan har en varsin röst och den rösten är viktig. Vi är en demokratisk öppen folkkyrka som bärs upp av dess medlemmar och som hittar sin riktning genom Kristus.

Om du vill att kyrkan skall fortsätta välkomna så är det viktigt att också välja in grupper, människor som står upp för de värderingar och frågor som du anser vara viktiga. Egentligen spelar det ju inte så stor roll vad gruppen kallar sig. Det är vad vi vill åstadkomma som spelar roll.

Åsa Ingårda

kandiderar för Centerpartiet i kyrkomötet Strängnäs stift och för Framtiden i Rönö i Rönö församling

Läs mer om