Transporter, boende och livsmedel står för merparten av våra klimatutsläpp. Av dessa har transporter hittills varit den sektor som visat sig svårast att nå förbättringar inom. För att nå nollutsläpp till 2030 behöver vi både minska behovet av transportkilometer, transportera på andra sätt och ställa om den resterande fordonsflottan till fossilfri drift.
I Sörmland planeras två biogasanläggningar – en i Strängnäs och en i Stigtomta utanför Nyköping. Anläggningarna kommer med god marginal att kunna försörja hela Sörmlands kollektiva busstrafik. De båda anläggningarna har fått ett statligt investeringsstöd på sammanlagt 72 miljoner kronor inom ramen för Klimatklivet. Bidraget skapar en unik möjlighet för länet att få tillgång till ett lokalproducerat förnybart drivmedel till ett konkurrenskraftigt pris. Båda anläggningarna kommer att producera biogas från bland annat stallgödsel. De ägs till stor del av lokala lantbrukare och planeras att stå klara 2018. Med de båda anläggningarna beräknas den sammanlagda minskningen av utsläpp av växthusgaser bli nära en halv miljon ton under sin livstid. Minskningen sker genom att läckaget av metan från gödsel minskar och att utbudet av biodrivmedel ökar. Men för att produktionen ska kunna starta behövs långsiktiga avtal med en eller flera köpare av biogasen.
Häromdagen kunde vi dock läsa i SN att en del av Sörmlandspolitikerna i kollektivtrafikmyndigheten tvekar. Miljöpartiet i Sörmland tvekar inte. Vi tycker det vore en mycket bra idé att Sörmlands kollektivtrafik gick på biogas som producerats här hemma i vårt vackra län. Det finns främst tre viktiga nyttor med att satsa långsiktigt på biogas i länets kollektivtrafik.
Efterfrågan på biodrivmedel ökar vilket innebär risk för ökade priser. Med ett långt lokalt avtal kan ett lägre pris säkras - och prisnivån hållas stabil.
Genom att satsa i vårt eget län stärks vårt näringsliv och fler arbetstillfällen kan skapas. Dessutom bidrar det lokalproducerade till landsbygdsutveckling.
Som en biprodukt till biogasen kommer anläggningarna att producera biogödsel. Detta är ett utmärkt organiskt gödningsmedel, och då särskilt för ekologisk odling. Användningen av biogödseln sluter kretsloppet och näringen återförs till Sörmlands odlingsmarker.
Biogas utgör en grundbult i en cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle. Inget drivmedel kommer inom överskådlig framtid ensamt ersätta de fossila alternativen. Biogas är ett alternativ som dessutom har flera andra miljövinster jämte att det är förnybart och minskar klimatpåverkan. Det underlättar även avfallshanteringen, sluter kretsloppet, bidrar till lokal tillväxt och sysselsättning, innovation, landsbygdsutveckling och renare luft. För oss gröna är det självklart att den biogas som produceras i länet också ska driva länets bussar.
Magnus Johansson (MP)
distriktsordförande, Miljöpartiet Sörmland
Anna Wåhlström (MP)
landstingsråd, Landstinget Sörmland
Ragnar Lindén (MP)
oppositionsråd, Strängnäs kommun
Malin Hagerström (MP)
kommunalråd, Nyköpings kommun