Debatt:132 miljoner bevis för att Veronica Andersson (S) har fel

Mobilt dokumentationssystem som används inom hemtjänsten

Mobilt dokumentationssystem som används inom hemtjänsten

Foto: TT JANERIK HENRIKSSON /

Övrigt2017-06-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”I Södermanlands Nyheter den 20 maj kunde man läsa en artikel om hur privata aktörer inom hemtjänst anser att de får för dåliga förutsättningar att bedriva verksamhet och att de känner sig missgynnade av kommunen. Låt oss bringa klarhet.” Så skriver Veronica Andersson (S) i ett inlägg utifrån i SN den 2 juni 2017. Vad som hon därefter anför är ägnat att bringa allt annat än klarhet åt ämnet.

Inledningsvis ondgör Veronica Andersson sig över att alla utförare inte har behövt att utföra sina tjänster över hela kommunen. Det här var helt avsiktligt när Nyköpingsalliansen införde systemet. Då ville vi attrahera lokala utförare som kunde finna sin egen nisch i den lokala hemtjänsten. Att tvinga alla dem som var intresserade att också vara verksamma i hela kommunen, hade begränsat antalet aktörer som kunde etablera sig. Precis på det sätt som den politiska majoriteten (S+Mp+V) nu har drivit fram och sedermera också fått erfara. Nyköpings kommuns egen utförare hade vid det här tillfället redan den storlek som krävdes för att vara verksam i hela kommunen, eftersom man de facto redan var det. Genom en felaktigt utformad ersättningsmodell missgynnades dock alla utförare för sina tjänster utanför tätort. I stället för att rätta till det missförhållandet tvingade majoriteten i nämnden fram att alla utförare skulle missgynnas i enlighet med samma regelverk. Tyvärr drabbade det alla privata utförare hårdare än kommunens egen, eftersom den var störst och och kunde utnyttja de stordriftsfördelar som minskade regelverkets avigsidor.

Den ogina attityden från den politiska majoriteten (S+Mp+V) och den orättvist utformade ersättningsmodellen tvingade till slut fram att även de mest etablerade privata utförarna till slut tvingades tacka nej till en liten del av de kunder som önskade ta del av deras tjänster. Med en rätt utformad ersättning som ger full kostnadstäckning finns det ingen anledning att tro att någon enda utförare, kommunal som privat, skulle tacka nej till ytterligare expansion.

Veronica Andersson ägnar en hel del kraft att tala om hur mycket ersättningen har ökat i majoritetens budget för 2017. Tyvärr, både för henne och för utförarna, konstaterar revisionsfirman Ernst & Young, att de ökningarna inte kommer att räcka till. För att kommunens egen utförare skulle ha gjort ett nollresultat behövde den genomsnittliga ersättningen öka med 93 kr/tim för år 2016, vilket sätter den av henne uppgivna jättesatsningen om 15,82 kr/tim i en närmast tragikomisk dager.

Veronica Andersson avslutar sitt inlägg med att socialdemokraterna ”arbetar vi för en rättvis vård- och äldreomsorg med samma förutsättningar för såväl kommunal verksamhet som privata företag för att hela Nyköping ska leva.” Det finns bokfört ungefär 132 miljoner bevis på att det hon påstår inte överensstämmer med verkligheten, nämligen den ansamlade förlusttäckningen i kronor för kommunens egen utförare under åren 2009 – 2016. I sin inlaga vill hon inte ens vidgå detta faktum. Det här är tydligen vad Veronica Andersson (S) menar med att bringa klarhet.

Johan Schenström (M)

2 v ordf, Vård- och omsorgsnämnden, Nyköpings kommun

Läs mer om