Debatt: ”Redovisa all skatt på arbete – på ett tydligt sätt”

Inlägg utifrån
annons

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Dolda skatter urholkar förtroendet för vårt gemensamma. Det är hög tid att Sveriges politiker vågar stå för sina beslutar, och ser till att de skatter man ­betalar blir synliga för alla.

En stor majoritet av svenska folket underskattar kraftigt hur mycket de betalar i skatt. Det skapar en farlig utveckling där politiken öser pengar över välfärdsverksamheter och ­bidrag, medan medborgare tror att resurserna brister. Det är därför hög tid att göra ­Sveriges skatter synliga.

Andra maj var sista dag att deklarera. Mitt i vimlet av avdrag, skatteinbetalningar och restskatt blottar deklarationstider ett bistert faktum: svensken vet inte hur mycket hen betalar i skatt. SIFO undersökte 2015 hur mycket skatt vi tror att vi betalar, och resultatet är nedslående. Över 90 procent av svenskarna underskattar hur mycket de betalar i skatt på sitt arbete. Och felbedömningen är stor. I snitt underskattar man skatten med hela 35 procent. Rimligtvis måste då svensken också utgå från att de totala skatteintäkterna, och därmed de möjliga resurserna till välfärden, är mindre än vad de egentligen är. Enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting gjorde 2014 så är det inte ens en tiondel som är medvetna om att välfärden har rekordhöga resurser idag, räknat från 1960 och framåt. Vi tror alltså att resurserna brister i välfärden, fast satsningarna är rekordhöga.

En del av problemet är självfallet att skatteresurser som förväntas gå till det allmänna försvinner på vägen, till allt från byråkrati till verkningslösa byggsubventioner. Men en stor del av problemet är kort och gott att riksdag och regering försöker dölja hur mycket skatt man egentligen tar ut. I regeringens budget redovisas svart på vitt att av totalt 1 140 miljarder kronor som arbete beskattas med, så sker 532 miljarder via dolda skatter på inkomst. Det motsvarar nästan hälften av all skatt på arbete.

Att betala skatt är kanske inte något som någon tycker är roligt, men det är viktigt för att bekosta vårt gemensamma, i allt från utbildning till infrastruktur. Medborgarna förväntar sig att de skattepengar de anförtror oss politiker med ska användas till rätt saker och på rätt sätt. En grund för att kunna göra bedömningen om så sker är att överhuvudtaget veta hur mycket man betalar i skatt. Ska det vara möjligt behöver alla skatter bli synliga. Annars kommer medborgarna aldrig kunna ställa tillräckligt höga krav på oss politiker.

Erik Bengtzboe (M) riksdagsledamot

I regeringens budget redovisas att av totalt 1 140 miljarder kronor som arbete beskattas med, så sker 532 miljarder via dolda skatter på inkomst, skriver Erik Bengtzboe (M). FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Moderaternaerik bengtzboeArbetsmarknadPolitikskatter
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka