Widqvist: ”Var så god, en liten grundkurs i fascism”

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

När jag satt fängslad i Francos Spanien var frågan om fascism och demokrati närvarande inpå bara skinnet. Mitt brott var att demonstrera fredligt vid den spanske socialistledaren Pablo Iglesias grav i Madrid. Militärer med bajonett föste vår lilla skara till gallerförsedda lokaler.

Fascismen väver in samhället i ett giftigt och grumligt lugn med rädsla och osäkerhet som understråk där våldet mot de som inte ställer in sig i ledet är en självklarhet. Underströmmar av förakt för det liberala och frihetliga samhället, för svaghet, parad med intolerans för de andra: för judar, muslimer, svarta, romer, homosexuella, feminister, socialister, främlingar. En smygande devalvering av människovärdet som leder till att hatet och hotet blir rumsrent; till en offentlighet där den småsinte framställer sig som patriot, den arrogante som ödmjuk. De hatar och hotar i den kristne gudens namn, i fosterlandets namn, i den mytiska nationens namn.

Men den kristne guden lever i var och en av våra handlingar, i vart och ett av våra ord…

Fascism och tvillingen nazism handlar om etnicitet och rasrenhet, om ”nedärvd essens.” En nationalism där ”Judar och samer inte är svenskar". Vi är mitt i ett kultur- och civilisationskrig, agiterar Sverigedemokraterna. ”Det handlar om liv eller död. Kampen för överlevnad.” Ett löfte att befria nationen från alla sorger och bedrövelser, och skapa trygghet i en hotfull värld.

Det går en hårdför nationalistisk väckelse över Europa för att stärka den vita kristenheten: mord och bränder i Sverige, mord och bränder i Tyskland, mord och läger i Österrike, mord och läger i ItaIien. Det är en tid som luktar död, en tid av uppviglande tal och bedrägeri. Det nationalistiska hatets evangelium är kärnan i den nya fascismen.

Det är en väckelse som spelar med känslostormar, syndabockar för brustna förväntningar och förvriden moral. Förnuftet används inte för att forma anständighet och mänsklig respekt utan för att i efterhand bygga upp ett rationellt försvar för instinktivt destruktivt handlande. Flyktingar är med SD-ordbruk ”parasiter” med ”låg IQ”.

”Dagens fascister hetsar upp varandra med hat. Jag har alltid trott att Sverige var fritt från fascism. Men så är det inte. Och det väcker skräck hos mig. Så började Förintelsen också, med små demonstrationer.” Alexandra Urisman Otto”, lägerfånge under nazisterna, (DN 14/10 2018).

Inget fascistiskt parti, inklusive de tyska nazisterna, har kommit till makten utan att den konservativa högern har öppnat den politiska maktens dörr för dem.

Den spanske poeten och nobelpristagaren Juan Ramón Jiménez:

En bitter smak, en unken

lukt, ett märkligt sken,

en disharmonisk ton,

en beröring som väcker olust

når ibland våra sinnen

som bestämda verkligheter,

och de tycks visa oss

en oanad sanning …

Lästips

Henrik Arnstad: Älskade fascism

Henrik Arnstad: Hatade demokrati

Gellert Tamas: Det svenska hatet

Stefan Zweig: Världen av igår

Ulf-Göran Widqvist

(S), författare och småföretagare

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SocialdemokraternaDemokratiHögerextremisterKrönika
Relaterat