Här är maten som blivit dyrare – och billigare

Matpriserna fortsatte upp i mars. Men vissa varor rusade mer än andra. Här är maten som blev dyrare – och billigare.

Smör var den matprodukt som ökade mest i pris i mars. Arkivbild.

Smör var den matprodukt som ökade mest i pris i mars. Arkivbild.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Ekonomi2025-04-11 10:47

I mars tog matprisökningarna fart igen. Priserna steg med 5,4 procent i årstakt jämfört med 3,9 procent i årstakt i februari.

Vissa livsmedelsprodukter skenade mer än andra i pris. Allra mest ökade smör, med 31,5 procent. Även priset på mjölk och kaffe steg kraftigt.

Honungsmelon har istället blivit 21,1 procent billigare jämfört med i mars förra året.

Här är de tio produkter som ökat respektive minskat mest i pris i mars.

Ökat:

Smör: 31,5 procent

Kaffe: 30,0 procent

Choklad: 28,9 procent

Vitkål: 22,2 procent

Grädde: 21,0 procent

Fryst frukt och bär: 20,7 procent

Annat smörgåsfett: 20,3 procent

Slanggurka: 19,3 procent

Mjölk: 18,1 procent

Kakao- och chokladdrycker: 16,7 procent

Minskat:

Honungsmelon: -21,1 procent

Gul lök: -19,1 procent

Avokado, mango m.m.: -13,0 procent

Morötter: -12,2 procent

Socker: -12,1 procent

Färska kryddor: -8,0 procent

Mat-, stek- och grilloljor: -6,8 procent

Päron: -6,7 procent

Färsk lax: -6,6 procent

Apelsiner: -6,0 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!