Semlor och makaroner fĂ„r nytt liv – som sprit

Ratad spaghetti, utgÄnget bröd och gammal choklad. PÄ Gotland förvandlas svinn frÄn lokala matbutiker till miljövÀnlig vodka.
–Jag hatar slöseri, sĂ€ger Johan Johansson som gör spriten pĂ„ sitt gĂ„rdsdestilleri.

Johan Johansson tillverkar sprit av matsvinn frĂ„n gotlĂ€ndska butiker. I lasten den hĂ€r gĂ„ngen fanns flingor, choklad och pizzabottnar – som mals ner och blir till mĂ€sk.

Johan Johansson tillverkar sprit av matsvinn frĂ„n gotlĂ€ndska butiker. I lasten den hĂ€r gĂ„ngen fanns flingor, choklad och pizzabottnar – som mals ner och blir till mĂ€sk.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljö2021-10-10 08:19

Chokladaskar, flingpaket och fĂ€rdiga pizzabottnar trĂ€ngs i lastutrymmet pĂ„ Johan Johanssons bil. Han har varit och hĂ€mtat utgallrade varor i en matbutik pĂ„ Gotland – men allt fick inte plats. Bilen Ă€r fylld till bristningsgrĂ€nsen.

– Vi slĂ€nger sjukt mycket mat som bara hamnar pĂ„ soptippen, sĂ€ger han och bĂ€r in en fullastad lĂ„da till brĂ€nneriet.

– Jag ser mig inte som nĂ„gon miljökĂ€mpe men jag hatar slöseri. Man kastar inte nĂ„got som inte Ă€r trasigt. I stĂ€llet för att köpa in nya rĂ„varor kan vi anvĂ€nda oss av matsvinnet.

Mycket bröd

PĂ„ den gamla skylten som pekar in till slĂ€ktgĂ„rden i Linde stĂ„r det hĂ€lsoprodukter. Men det som tillverkas i den tidigare ladugĂ„rdsbyggnaden Ă€r lĂ„ngt frĂ„n nĂ„gra mirakelpiller för en vĂ€lmĂ„ende kropp – Ă€ven om det har gjorts likör pĂ„ vitaminstinna citroner som pĂ„ grund av sina flĂ€ckiga skal ratas av kunderna.

De genomskinliga flaskorna Àr fyllda av alkoholhaltiga drycker och hjÀrtat i den lilla lokalen Àr spritpannan som framstÀller mÀsk. HÀr hamnar allt mellan himmel och jord, eftersom 40-Ärige Johansson tillverkar vodka av matsvinn frÄn Coop-butiker runt om pÄ Gotland.

– Mest Ă€r det bröd. Men det Ă€r ocksĂ„ bröstmjölksersĂ€ttning, chokladbitar, semlor och nĂ€r Paolo Robertos pasta plockades bort frĂ„n hyllorna gjorde vi sprit av den med, sĂ€ger han.

– Vi anvĂ€nder allt som innehĂ„ller mycket kolhydrater. Vi kan inte ta tvĂ€ttmedel, det skulle inte bli bra, fortsĂ€tter han med ett skratt.

FörlÀnger livslÀngden

Matsvinnet mals ner och förvandlas till mĂ€sk som sedan blir till vodka. Dessutom har kaffe – som slĂ€ngs i mĂ€ngder pĂ„ grund av vakuumslĂ€pp i förpackningen – blivit till likör. Skulle det komma in en massa jordgubbar skulle de ocksĂ„ kunna sluta som alkoholhaltig dryck, tror Johansson.

– Vad vi vet Ă€r vi först i vĂ€rlden med att göra sprit pĂ„ 100 procent Ă„tervunna livsmedel. Det Ă€r fint att vi tar nĂ„got som hĂ„ller pĂ„ att kasseras och förlĂ€nger livslĂ€ngden till i princip det oĂ€ndliga.

HÄllbarhetsfilosofin mÀrks ocksÄ i hur brÀnneriet ÄteranvÀnder vatten och pÄ sÄ vis förbrukar en liten mÀngd grundvatten. Spritflaskornas etiketter görs pÄ Ätervunnet papper och delvis av Ätervunnet glas.

– Vi masskonsumerar, köper elbil och tycker att vi Ă€r jĂ€tteduktiga samtidigt som vi byter telefon varannan vecka. Att inte slösa med resurser Ă€r vĂ€l det mest miljömedvetna man kan göra.

I nulĂ€get producerar företaget nĂ„gra hundra flaskor i veckan. Men planen Ă€r att bygga ut och vĂ€xa – och Johansson tror inte att det finns nĂ„gon risk för att det ska bli brist pĂ„ huvudingrediensen.

– PĂ„ lilla Gotland finns det nog matsvinn för femtusen flaskor i veckan.

Nollvision

Varje Är slÀngs över en miljon ton mat och dryck frÄn butiker och hushÄll. Att Johan Johansson vÀnde sig till Coop grundar sig i att kedjans stora butik i Visby lÀnge har legat i framkant nÀr det gÀller hÄllbarhet och har en nollvision för matsvinn.

För att nĂ„ mĂ„let görs glass av övermogna bananer, skorpor av torra kaffelĂ€ngder och chips av serranoskinkans kanter. En sĂ€rskild kompostmaskin gör jord av gammal frukt – den som ratas av studenter som annars fĂ„r köpa utgĂ„ngen mat till rabatterat pris.

NÀr Johan Johansson kom pÄ besök och berÀttade att han kunde göra 20 flaskor sprit av en vagn lastad med utsorterade kakor, bröd, mjöl och mjölkersÀttning var butikschefen inte sen att nappa.

– Nu hĂ€mtar han hundra kilo i veckan av oss, sĂ€ger Markus Wahlgren.

– Det Ă€r klart att jag var lite smĂ„nervös över reaktionerna. Men det Ă€r svĂ„rt att hitta nĂ„got negativt eftersom vi tar vara pĂ„ skiten som vi annars skulle kasta. Vi har gĂ„tt frĂ„n att kasta tio ton i mĂ„naden till 300-400 kilo och spriten Ă€r en stor del av det.

Fakta: Matsvinn

Matsvinn Àr livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte Àts eller dricks upp.

Den största delen av matsvinnet uppstÄr i hushÄllen, men förekommer i alla led i livsmedelskedjan: i primÀrproduktionen, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger samt i storkök.

Varje Är slÀnger hushÄllen omkring 19 kilo fullt Àtbar mat per person. Det Àr ofta frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Under 2018 slÀngdes omkring 1,2 miljoner ton matavfall enbart frÄn butik och konsumtionsled, enligt NaturvÄrdsverket.

KÀlla: NaturvÄrdsverket, Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!