Gamla rariter kommer att synas som vanligt varje onsdagskväll i hamnen den här sommaren också i Nyköping.  Foto: K-G Z Fougstedt Foto:

"27 procent i klubben är kvinnor, men det är få som rattar ned den till hamnen"

Nyköping

Om några veckor drar den populära Hamnträffen för veteranbilar i gång igen i Nyköping. Arrangemanget blir allt större och i år, då träffen anordnas för 31:a året i rad, kommer man vara hårdare än någonsin med 30 års-regeln. – Vi vill se bilar i orginalskick, inte ombyggda fordon, säger Urban Nyblom, ordförande i Automobilsällskapet i Nyköping.

Den 16 maj är det premiär för Hamnträffen i år och på nytt blir det trångt på Hamn- och Lenningsvägen varje onsdagseftermiddag och kväll.

Något som alla har olika åsikter om så klart. Men arrangemanget är populärt. Förra året ställdes 2027 bilar ut sammanlagt, det blir runt 135 bilar per kväll, och arrangörerna räknar med att det går cirka tio åskådare per bil. Området man håller till på är begränsat, därför kan inte arrangemanget växa sig hur stort som helst heller. Urban Nyblom menar att man nått en gräns.

Därför kommer arrangörerna att hålla än hårdare i regeln som säger att bilen måste vara äldre än 30 år för att få ställas ut. Tio år om det har att göra med cabbar. Alla ska dessutom vara i fint skick. Gamla bilar som gjorts om till till exempel hotrods är inte välkomna.

Förra året kantades av insändare till SN från fordonsälskare som inte fått ställa ut i hamnen och Urban förstår problematiken.

– De älskar ju sina fordon lika mycket som vi älskar våra och vill ställa ut dem. Samtidigt så är vi i en nisch, den motorhistoriska, och de i en annan. Det bästa är om de har sina träffar och vi våra.

Första träffen i år blir lite speciell också. Till den får nämligen kvinnliga förare förtur.

– 27 procent i klubben är kvinnor, men det är få som rattar ned sina bilar till hamnen och det är ju helt fel. Nu vill vi verkligen se dem där nere och vi uppmanar dem också att delta under hela sommaren, säger Urban.

Eftersom nationaldagen ligger på en onsdag kommer arrangemanget den dagen vara lite speciellt.

– Vi vill att alla som kommer med en gammal bil ska klä sig tidstypiskt med bilen. Det är den mjukare sidan i klubben som efterlyst det och det är alltid något som lockar. Vi har förövrigt haft det i Gästabudsrundan under ett antal år.

Nytt också är att topplessdagen har bytt namn

– Efter Metoo så kändes namnet bedagat så nu heter det kort och gott tema cab.

Annars känns temadagarna bekanta. Det handlar om japanska, tyska och fransk bilar omväxlingsvis.

Och tunga fordon.

– Ja, den temakvällen lägger vi sent på sommaren. De gubbarna, ja för det är gubbar som kör de här stora fordonen, kommer långväga i från och det spelar ingen roll om regnet öser ned, som det brukar göra då. De står timme ut och timme in och beskriver sina fordon. De är helt galna, säger Urban med ett tillgivet skratt.

Hamnträffarna i Nyköping 2018

16 maj – premiärkväll utan tema, men förtur för bilar med kvinnliga förare.

23 maj – tema: ”Djur”, det vill säga fordon med namn som anknyter till djurnamn: Jaguar, Mustang, Cobra, Manta.

30 maj – tema: Svans- och mittmotorbilar.

6 juni – tema :”Bil och Stil” (klockan 12.00–14.00). Fordon med förare och passagerare klädda i stil med fordonets ålder och stil. Klockan 14.00 åker alla fordon kortege ut till Automobilsällskapets klubblokal på Skavsta.

13 juni – tema: Motorcyklar, MC-bilar och mopeder.

20 juni – tema: Tyska bilar.

27 juni – tema: Franska bilar.

4 juli – tema: Amerikanska bilar på Amerikanska Nationaldagen, Live Country-musik.

11 juli – tema: Cabbar, bilar utan tak.

18 juli – tema: Japanska bilar.

25 juli – tema: Italienska bilar.

1 augusti – tema: Engelska bilar.

8 augusti – tema: Svenska fordon.

15 augusti – tema: Tunga fordon, det vill säga lastbilar, bussar, bärgare, militärbilar, traktorer 30-årsregeln gäller.

22 augusti – tema: Medlemmarnas fordon och parad med alla årets teman.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingBilarExtra
Relaterat