• Mikael Thorell, Marsipangården, är full gång med pralintillverkningen inför alla hjärtans dag. Foto:
  • Gillanger med röda hjärtan hänger i taket på Marsinpangården. Foto:
  • Peter Åhlén och Lotta Källsdotter, café Tre små bord. Peter ler mot sambon Lotta när han råkar avslöja vad han ska överraska henne med på alla hjärtans dag. Foto:
  • Ida Hofvander, butiksbiträde på Blomsterhörna plockar med tulpaner som de odlat i Vagnhärad men till alla hjärtans dag vill de flesta ha röda rosor säger hon. Foto:
  • Lotta Källsdotter, Tre små bord gör bakelser med smaker av choklad, hallon, vanilj och marsipan speciellt till alla hjärtans dag. Foto:
1/

Alla hjärtans dag bakelser skapas med kärlek och finess

Trosa

Alla hjärtans dag närmar sig och förberedelserna i blomsterbutiken och på bagerierna i Trosa är i full gång. Marsipangården tillverkar praliner. På café Tre små rum diskuterar ägarparet ingredienserna i årets alla hjärtans-bakelse. I Blomsterhörnan vittnar Inga-lill Huvö om att priserna på rosorna dubblas från leverantörerna inför Sveriges kärleksdag nummer ett.

Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. I Trosa på

Kutterkonfekt Marsipangården hänger girlanger med röda hjärtan i taket och pralinbaket är i gång.

– I år till alla hjärtans dag gör vi en ask praliner med passionsfrukt- och champagnesmak, en riktig kärleksask, skrattar ägaren Mikael Thorell.

Det tar två–tre dagar att göra pralinerna, de ska fyllas, kylas och förslutas i olika omgångar, förklarar Mikael medan han står i köket och bakar.

Hur firar ni själva alla hjärtans dag?

– Det är svårt att överraska min fru för vi jobbar tillsammans hela dagarna säger Mikael och ler mot Karin.

Han och Karin driver Marsipangården sedan tio år.

Alla hjärtans dag har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden. På den tiden skulle pojkar och flickor fundera på vem som vem som skulle bli deras ”Valentin” under minst ett år framöver. Därifrån kommer även namnet Valetines day.

I Blomsterhörna säger ägaren Inga-lill Huwe att rosorna från leverantörerna blir dubbelt så dyra vid alla hjärtans dag och att det gäller att beställa de till butiken i tid för att kunna möta kundernas efterfrågan.

– Gubbarna vill ju bara köpa röda rosor, själv skulle jag tipsa om tulpaner, röda nejlikor eller varför inte vita liljor säger Inga-lills syster Berit Huwe som äger Vagnhärads Blomsterhandel.

På café Tre små rum längre ner på Östra långgatan i Trosa, diskuterar Peter Åhlén och Lotta Källsdotter hur årets bakelse till alla hjärtans dag ska smaka.

– Våra kunder är tokiga i semlor så det blir dels en semla med hjärtformat lock och så gör jag en bakelse med smaker av choklad, hallon, vanilj och marsipan säger Lotta som kallar sig själv, hobbybagare.

Cafét tog Peter och Lotta i december 2016, det var en dröm för Peter att driva ett café. Peter och Lotta är även sambos och Peter avslöjar att han tänker överraska Lotta med både blommor och middag på alla hjärtans dag.

– Nu avslöjade jag ju överraskningen, säger han och skrattar mot Lotta som står bredvid.

Alla hjärtans dag

Firandet av alla hjärtans dag i Sverige började först under 1960-talet men firandet blev stort under årtalen kring 1990 då temadagen fick sin plats i kalendern och genom stor uppmärksamhet i skolan. Alla hjärtans dag infaller den 14 februari. Dagen har fått sitt namn efter helgonet Sankt Valentin, andra namn för alla hjärtans dag är Valentindagen och Sankt Valentins dag. I år infaller alla hjärtans dag på en onsdag.

Läs mer om dessa ämnen

TrosaAlla hjärtans dagBakverk