• Dillnäs kyrka ligger mellan Gnesta och Laxne, och är den minsta av Daga församlings fyra kyrkor. Foto:
  • Johan Hansson gifte sig själv i Frustuna kyrka. Foto:
  • Prästen Johan Hansson jobbar som komminister i Daga församling sedan förra sommaren. Innan dess arbetade han i Stigtomta-Vrena församling. Foto:
  • Nyckeln till Dillnäs kyrka har minst sagt ett par år på nacken. Foto:
1/

Allt fler vill lämna över sin dotter till brudgummen

Gnesta

En pingstvigsel är ute, men att gifta sig på sensommaren är helt rätt. Tidningen åkte till Dillnäs kyrka i Gnesta och pratade bröllopstrender med prästen Johan Hansson.

Alla hjärtans dag den 14 februari har sitt ursprung i katolicismen och helgonet Sankt Valentin, men i Svenska kyrkan finns ingen tradition av att fira kärlekens årsdag.

— Det är ingen officiell helgdag, däremot är det ju trevligt rent allmänt även om det har blivit lite av ett kommersiellt jippo, tycker prästen Johan Hansson som arbetar som komminister i Daga församling i Gnesta.

Men kärleken firas ändå som bekant ofta i just kyrkan. Att Svenska kyrkan tappar medlemmar varje år är ingen hemlighet, men många vänder sig fortfarande till just kyrkan när det är dags att ingå äktenskap. Många kyrkor är fullbokade flera månader i förväg. Det är dock sommaren som är kärlekens tid snarare än februari.

— Förr var det populärt att gifta sig kring pingst, men nu är trenden sensommar och in i september, säger Johan Hansson, som medger att just bröllop är något av det bästa med jobbet:

— Man dras verkligen med i glädjen. Det är ett fint förtroende att få vara med i den stora stunden i livet, ett hedersuppdrag.

Varför vänder sig så många fortfarande till kyrkan när man ska gifta sig tror du?

— Sverige är ju sekulariserat på många sätt, men många tycker ändå att kyrkan står för något tryggt när det handlar om så pass viktiga saker som bröllop och begravning. Många väljer också att döpa sina barn i kyrkan.

En annan bröllopstrend vid heterosexuella vigslar är att allt fler par vill att brudens far ska lämna över sin dotter till brudgummen. Ursprungligen handlade det om att kvinnan, juridiskt sett, var omyndig och därför tvingades ha en manlig förmyndare som ledde henne fram till den blivande maken. Det är heller ingen svensk tradition.

— Trots att samhället har blivit mer och mer jämställt så är det något fler och fler vill göra. Trenden kommer absolut från amerikanska och brittiska tv-serier och filmer. Men det är också vanligt att man tänker om efter ett samtal, säger Johan Hansson.

Han berättar också att färre och färre män väljer frack, något som var mer populärt för tio år sedan.

Önskemålen kring musik har också förändrats. Några psalmer måste fortfarande förekomma om man vill gifta sig i kyrkan, men fler och fler tar med sig inspelad musik.

— Min favorit heter "Till man och kvinna" till melodin av psalmen "Denna ljuva sommartid", den brukar jag tipsa om. En annan fin psalm som fungerar bra även vid samkönade vigslar är nr 82 i psalmboken ”Gud, se i nåd till dessa två”.

Vad betyder ordet kärlek för dig?

— Det är ju ett ganska slitet ord som används med väldigt olika betydelse. Förälskelse är ett känslorus som oftast går över, det är inte samma sak som kärlek, säger Johan Hansson, som tror att populärkulturen och fenomen som alla hjärtans dag har bidragit till en något romantiserad bild av kärlek.

— Det har nog delvis att göra med sekulariseringen. Sökandet efter den himlastormande och fullkomliga förälskelsen har till viss del fått ersätta kärleken många tidigare kunde känna till gud, fortsätter han.

Så många gifter sig

Drygt 50000 par har gift sig per år det senaste decenniet, enligt Statistiska centralbyrån. 1989 var ett riktigt rekordår då hela 108919 vigslar ägde rum, sannolikt på grund av en lagändring som rörde änkepensionen.

Augusti är den överlägset mest populära månaden att gifta sig, och de allra flesta väljer en lördag, enligt SCB.

Den enskilt mest populära vigseldagen brukar sammanfalla med Skansens årliga dag för drop in-bröllop, som vanligtvis anordnas i mitten av juni.

Omkring 25000 par ansöker om skilsmässa varje år. När det gäller skilsmässor finns dock inga toppar i statistiken, utan de är relativt jämt fördelade över året.

Källa: SCB

Läs mer om dessa ämnen

GnestaBröllopkyrkan