• Tobias Palm, Onyx.
  • Magnus Karlsson, Nyköpings BIS. Foto:
  • Peter Melchersson, IFK Nyköping. Foto:
1/

Andra chansen en bra chans

Nyköping

Att få en andra chans är egentligen en stor grej vare sig det gäller en sångtävling, ett kval eller i vanliga livet. Hur ska man tänka när man nu tar sig an uppgiften igen och vad kan man göra för att resultatet ska bli lite annorlunda från förra gången? Extra har frågat tre tränare hur de tänker...för de om någon borde veta hur man laddar om.

Tobias Palm, tränare för juniorlaget i innebandyklubben Onyx i Nyköping/Oxelösund, samt sportchef för A-laget.

Hur tänker man?

– Först och främst beror mycket på om man är nöjd med att ha tagit sig till Andra chansen eller om man är besviken för att det inte blev final direkt. Men vad de än tycker så har de ju i varje fall fått en ny chans att göra ett bättre framträdande och förhoppningsvis ta sig till final.

– Jag kan relatera till när Onyx gick upp i Allsvenskan. Då började vi med att förlorade borta mot Tullinge sen vann vi två raka hemma. Känslan efteråt då var inte direkt besvikelse utan att vi med hemmafavör skulle ta hem det hela. Jag vet inte om man tänker likadant i musikvärlden...de har i varje fall en ny chans.

Mentalt, hur laddade ni upp?

– Vi tittade på de positiva bitarna vi gjorde i första matchen och tog med oss dem. Man ska inte komma in med stukat självförtroende och en känsla att det inte gick som man ville. Det är bättre att jobba med positiva bilder som ger ett bra självförtroende. Det ska vara roligt i stället för läskigt att gå in i en vinna- eller försvinna situation.

Du som är tränare, måste ju se till att plocka fram de här positiva bilderna. Hur gör du?

– Absolut. Vi började snacka nästa match redan fem minuter efter förlusten. "Vi gjorde riktigt bra saker, vi var nära att vinna." Bara titta på det vi gjorde positivt och även titta på motståndarnas svaghet, som vi skulle utnyttja bättre nästa gång. Det gäller att ta bort de negativa tankarna och ta bort förlorarkänslan.

Tittar du på Melodifestivalen?

– Väldigt lite måste jag erkänna. Det finns andra tävlingar som lockar mig mer. Men jag ska faktiskt stå i garderoben under Andra chansen. Onyx ska jobba under lördagen och jag hade tänkt hjälpa till. Jag tar emot lite jackor och så går jag hem och gör något annat.

Magnus Karlsson, assisterande tränare i Nyköpings BIS.

Hur går tankarna om man missat första kvalmatchen och sedan har hemmaplansfavör?

– Att se till att njuta av möjligheten. Det är få förunnat att få en andra chans, på hemmaplan inför hemmapublik. Det var lite det jag sa till mina grabbar inför matchen mot IFK Göteborg "Glöm inte bort att njuta av det här. Det händer inte så ofta det är runt 1000 pers på Rosvalla". Självklart ska man vara förberedd och hela den biten men samtidigt ska man ta tillvara på det här tillfället. Jag kan inte tänka mig att Anna (Bergendahl) spelar så ofta inför hemmapublik och inte heller när det gäller så mycket.

– Jag vet ju inte vad Anna hade för målsättning innan deltävlingen. Trodde hon att hon skulle gå hela vägen direkt eller hade hon delat upp det. Hon visste ju att det fanns en Andra chans i Nyköping. Då kanske det inte var en besvikelse utan "det här var första halvlek, nu får jag steppa upp ett steg till".

Vad betyder det att som spelare ha hemmaplan?

– Mycket. Se bara på Erik Skoglund och de matcher han gick i Nyköping, eller mina grabbar i Svenska cupen. det är få förunnat. Jag hade inte sett det som ett debacle att inte gå till final, jag hade i stället sett det som en kanonmöjlighet att få göra någonting på hemmaplan inför familj, nära och kära, vänner. Det kommer att ge henne en extra boost.

Ska du själv gå på Andra chansen?

– Nej, jag är bortrest med SSK den helgen. Sponsorsresa till Kanada. Vi ska se en NHL-match med Toronto där William Nylander spelar. Men för min åttaåriga dotter Filippa är lördagarna under Mello heliga. Hela familjen i soffan, mat och godis och så sitter hon och röstar. Det är bara att rätta in oss i ledet. Sedan får hon och kusinerna alltid en biljett till genrepet till finalen och då turas vi vuxna om att gå också. Det är fjärde året i rad.

Peter Melchersson, handbollstränare i IFK Nyköping.

Vad brukar du säga till dina killar när det är dags att ladda om?

– Släpp det första. Vi är bra, vi måste tillbaka till grunderna. Lita på att vi är bra, för tillsammans är vi bra. Och visa att vi jobbar för varandra.

Om man missat första kvalmatchen, vad gör man då för att ta bort den negativa känslan som ändå dyker upp?

– Sluta fokusera på fel saker som domslut, domare, misstag, missade målchanser utan det vi är bra på. Vad var vi bra på för två matcher sedan? Vi är ju bra i grunden så det är onödigt att hänga upp sig på småsaker. Ta reda på vad du är bra på och så gör du inget annat än det. Kan jag inte skruva en boll, då ska jag skjuta hårt och rakt långt utifrån kanske. Om alla gör det de är bäst på då blir ett lag bra.

Du som tränare måste gå in och påpeka det? Glömma gamla saker till exempel.

– Ja, men det är en fara om man går in och påminner om dåliga saker. Det blir Moment 22. Man vill givetvis prata lite om vad som gick fel, men samtidigt påminns de ju om det hela om man pratar om det igen. En negativ sak tar 21 positiva saker att glömma.

Att ha hemmaplan måste vara lättare ändå?

– Ja, man kan cykla eller gå ned till hallen, det blir inte så långa förberedelser. Här kan man göra vad man brukar göra en vanlig dag och sedan samlas i hallen. Och det är vad allt handlar om...att gå tillbaka till vanliga rutiner. Att känna trygghet.

Melodifestivalen?

– Absolut inte. Jag har haft tur att missa alla deltävlingar. Schlager var det på 1970-80-talet nu är det den som ser mest udda ut som vinner. Det är bara patetiskt. Det är inte låtarna som är i fokus längre, utan det handlar om den som har mest kontakter i världen som kan rösta. Man kan inte tävla i musik och det finns bara en genre – hårdrock.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingNyköpings BISOnyxNyköpingExtraHandbollInnebandyMelodifestivalenMusikfotboll
Relaterat