• Annika Sörlin startade egen firma som ögonfransstylist för 1,5 år sen och trivs med att vara sin egen chef. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Annika fixar fransarna

Vagnhärad

Efter flera år inom restaurangbranschen med långa dagar utan längre raster och med mycket spring bestämde sig Annika Sörlin för att öppna egen salong för ögonfransförlängning. – Jag har alltid tyckt om att göra andra fina.

Det är sju år sedan Annika mötte kärleken David, lämnade Knivsta utanför Stockholm och flyttade till Gnesta. Som utbildad på hotell- och restaurangprogrammet sökte hon jobb på restauranger och caféer. Det var inte helt lätt som ny på orten men till slut fick hon anställning på ett hotell. De flyttade till ett hus utanför Vagnhärad och för ett och ett halvt år sedan valde hon att lämna serviceyrket och utbilda sig till fransstylist och arbeta hemifrån.

– När jag jobbade som servitris kände jag ganska snart att det inte skulle bli hållbart för kroppen. Jag tränar styrkelyft så det var inte det att jag inte orkar att bära, men kroppen tar stryk när du springer hela dagarna och du får vara glad om du hinner få femton minuters paus.

Hon googlade efter utbildningar, visste inte vad hon sökte, men fann fransstylistutbildningen i Södertälje.

– Det pirrade i magen, gud det här verkade roligt kände jag när jag läste om utbildningen.

– En del vill ha det här som en hobby men jag vill leva på det. Att få vara min egen chef.

– Mormor och hennes bror har alltid sagt att jag haft ett driv och sa redan när jag var liten att jag kommer bli egenföretagare, berättar Annika.

Annika gör så att ögonfransarna blir långa, mörka, täta och inte minst får mycket volym. Det har blivit mer och mer populärt att göra ögonfransförlängningar.

– Jag försöker hålla mig uppdaterad med de olika fransteknikerna, just nu ser man i Stockholm att den nya trenden är megavolymfransar, säger hon.

Drömde du om att jobba med skönhet när du var yngre?

– Jag vet att jag alltid älskat att göra fint för andra och göra dem vackrare, som när jag arbetade som städerska eller när jag sminkade mina vänner eller mig själv. Mamma har berättat att jag som liten tog hennes läppstift och målade hela mitt ansikte för att gör mig fin, skrattar hon och fortsätter;

– Så för att svara på din fråga så känns det naturligt att jag jobbar med skönhet för jag har alltid tyckt om att göra andra fina.

Till en början hade hon salongen inne i bostadshuset men i somras byggde David och hon en stuga på tomten som hon inrett till sin salong.

– Tidigare när David kom hem från jobbet och jag hade en kund hemma fick han vänta med att äta. Han var så snäll och gick och satte sig i garaget och väntade några timmar.

Hon ler när hon berättar om hur han ställde upp men också hur mycket bättre det blivit sedan de byggde stugan.

Den ligger på en höjd, ett stenkast från huset, med utsikt mot ett skogsparti och ner mot sjön Sillen.

– Kunderna uppskattar att komma ut på landet, de flesta kommer från Trosa eller Gnesta och flera är stammisar sedan starten.

I sommar gifter sig hon och David.

– Det är på tiden, skojar hon;

– Vi har varit tillsammans länge. Det blir ett bröllop med 50-tals tema, rockabilly. Vi delar intresset för bilarna och musiken och vill att bröllopet ska spegla oss, hur vi är, säger Annika.

Annika Sörlin

Ålder: 27 år.

Gör: Fransstylist, egen firma Flirty Lashes.

Familj: Fästmannen David och tre katter.

Bor: Lövsta Strand, Vagnhärad.

Intressen: Skönhet, deras tre veteranbilar, tränar styrkelyft.

Ögonfransförlängning

Metoden härstammar från Korea och spreds till resten av världen för ungefär femton år sedan. Då handlade det om en metod som kallas singelfransar där man doppar en syntetisk frans i semi-permanent lim och sedan fäster dem en och en på kundens egna fransar.

De senaste åren har en konkurrent dykt upp, volymfransar. Medan singelfransar ligger på en tjocklek mellan 0,10 till 0,15-0,20 millimeter är volymfransar märkbart tunnare, omkring 0,07 millimeter och man fäster flera på samma frans.

En behandling med enkelstrån kan ta upp till två timmar vid första besöket och håller lika länge som din naturliga ögonfranscykel, det vill säga cirka 30–45 dagar. I slutet av cykeln ramlar de av.

Läs mer om dessa ämnen

VagnhäradEkonomi/Företag