Att se bakåt gör att man kan se framåt

Krönika

Alla är vi väl intresserade av vår historia. Var vi kommer i från. Vilka typer av gener vi bär med oss och om vi på grund av det är till exempel med receptiva för vissa sjukdomar.

Jag har sökt i omgångar bakåt i tiden. Eller rättare sagt, jag har haft äldre släktingar som varit intresserade av släktforskning som gjort grovjobbet, medan jag fått ta del av slutresultatet.

Inget exceptionellt har egentligen dykt upp mer än att mina föräldrars släkt kan härledas till Småland och att alla i stort sett var fattiga torpare. Om nu inte skrönan om att min farfar var illegitimt barn till en känd magnat stämmer. Min farfars mamma var nämligen piga på gården när hon hastigt och mindre lustigt blev med barn. Fader okänd stod det länge, innan en farfarsfar dök upp.

Min man Don däremot har en brokig släkt. Hans pappas sida kommer från Skottland och är från den kända klanen Cummings. De jobbade till en början som betjänter i de finare husen, där av namnet. De sa nämligen ”Do come in” när de släppte in gästerna. Men sedan klättrade de i hierarkin och fick till slut en adelstitel.

En förfader ligger bakom ett kyrkobygge i Glasgow kunde man läsa på en plakett när vi besökte landet och ett av slotten de bott i finns vid kända Loch Ness. Men klanen har ägt minst 29 slott sedan 1100-talet.

Det slår allt lite högre än mina torpare det och Don brukar säga att han gift ned sig.

Andra delen av hans familj kommer från Ryssland. Under ett av stormaktens många religionskrig så packade delar av släkten Postnikoff och Darafeff ihop sina grejer och började sin långa promenad från Georgien västerut mot Kanada för att hitta lyckan.

Men det här med familj och släkt är intressant. Numera behöver man heller inte kuska land och rike runt för att leta detaljer i gamla kyrkoarkiv utan det går att göra det hemifrån också via datorn. Jag tog nya tag i julas efter att ha fått ett DNA-kit i julklapp av min svägerska. Hon tyckte att jag och min man borde få reda på vårt egentliga ursprung. Jag har fortfarande inte fått tillbaka svaret, men det ska bli spännande att se om jag är urnordisk eller om det finns lite annat blod i mina ådror. Om någon av mina anmödrar har haft någon kärleksaffär som det hållits tyst om. Konstigt vore det kanske annars.

Annars är det som Winston Churchill sa:

”The farther backward you can look, the farther forward you are likely to see.”

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKrönika