Även om det var blött och slaskigt ute under måndagspromenaden verkade Amo tycka att det var ganska okej ändå. Annars gillar han soligare väderlek. Foto:

Avspänd bulldogg med Oscars-ambitioner

Nyköping

"Är man stor ska man vara snäll" löd en reklamkampanj för några år sedan och det stämmer på pricken in på nioårige Amo. Den amerikanska bulldoggen nosar lite försiktigt på reportern och gör inget förrän jag bjuder in till mer lek.

De nio åren till trots skuttar den vita bulldoggen med de bruna fläckarna ganska lätt runt vid Nyköpingshus. De ganska kalviga galoppsprången är graciösa, trots att han sedan några år tillbaka dras med artros.

– Men det här med artrosen är något som han spelar på också, speciellt på kvällarna när man ska gå ut på kvällspromenaden. Då reser han sig lite stelt som för att säga "ser du inte hur ont jag har" och haltar lite, säger matte Emelie Engstrand, som inte köper Amos skådespeleri.

Amo gillar helt enkelt inte kallt, blött och ruggigt väder. Då är det mycket bättre att spendera tiden på soffan inomhus.

Just turen runt Nyköpingshus är en favorit. Där finns det många människor och hundar att träffa. Han gillar allt och alla och är en ganska lätt hund att ha att göra med. Men det är mycket hund också. Vikten ligger runt 35 kilo.

– Man måste vara ganska stark, säger Emelie och menar då inte bara kroppsligen utan mer mentalt.

Men en stor bjässe kan vara rädd också. Inte för mycket visserligen, men ändå.

– En specifik lampa. Jag satte ned den på golvet och den var tydligen farlig för han sprang i väg, men annars är han inte rädd för något, säger Emelie med ett skratt.

Amo har annars en väldigt lugn personlighet vilket han visar prov på. Ett litet frustrerat gnäll gör dock att man förstår att han vill i väg nu. Inte stå och prata mer.

– Och det är väldigt mycket hår. Man kanske inte tror det, men titta hur mycket hår som åker av, säger Emelie och drar ett snabbt tag över hundens rygg.

De vita, tagelliknande hårtråna virvlar runt. Men så är det snart vår också. Vinterpälsen ska bort.

Det här är Amo

Ålder: 9 år.

Ras: Amerikansk bulldogg.

Bor: I Nyköping.

Favoritleksak: Alla pipleksaker. De håller visserligen inte så länge men de är roliga att leka med tycker Amo, som älskar att leka.

Rädd för: Bara en bordslampa så här långt och den står numera så att han slipper se den.

Matte: Emelie Engstrand.

Det här är Amos ursprung

Amerikansk bulldogg är en stor hundras av doggtyp. Rasen kommer från USA, mycket tyder dock på att den till stor del härstammar från Old English Bulldog som även gett upphov till engelsk bulldogg.

Rasen är mellan 25 och 60 kilo tung och har en mankhöjd på 50 till 71 centimeter. Rasen delas upp i olika typer där huvudtyperna är classic type, standard type och old southern white.

En bulldogg skulle ha förmågan att driva, samt bita sig fast i en mule, kind eller hals på ett större nötkreatur och inte släppa oavsett hur hårt djuret kämpade. Bulldoggen användes tidigare till att fånga nötkreatur, boskap och vildsvin av farmare och slaktare, men även till kamptävlingar som anordnades. Dessa tävlingar var främst "bull-baiting". 1835 förbjöds baitingtävlingar i England.

American Bulldog är inte en erkänd hundras av den internationella hundorganisationen FCI därför erkänner heller inte SKK eller andra FCI-anslutna kennelklubbar rasen.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingExtraHund
Relaterat