• Många Trosabor har anmält intresse till kören, som startar i mars. Foto: Joyvoice
  • Konceptet går ut på att man sjunger välkända låtar, utan noter. Foto: Joyvoice
1/

Började i Linköping, sprider sig över hela Sverige

Trosa

Körkonceptet Joyvoice, som startade i Linköping för fyra år sedan, spred sig snabbt till hundratals städer och orter runt om i landet. Nu kommer körverksamheten, som är Sveriges största, till Trosa.

Det var sångerskan Hanna Rydman och ljudteknikern Calle Bäck som drog i gång det hela, med mottot att skapa en kör för alla. Men att Joyvoice skulle komma att bli en riksomfattande körverksamhet, var långt ifrån planerat.

Hanna Rydman ville frilansa som sångerska och kände att hon samtidigt ville hålla i en kör. Partnern Calle Bäck tyckte också att det var en rolig idé.

– Jag tycker om kör och tänkte att det skulle passa med kör sådär en gång i veckan kanske, vid sidan om, säger hon.

Först drog paret i gång i Linköping, där de bor.

– Sedan blev man alldeles förälskad i jobbet och märkte hur härligt det var att jobba med något som människor blev så glada av, säger Hanna Rydman, som är VD för Joyvoice men också arbetar som körledare.

Konceptet går ut på att njuta och ha kul genom att sjunga hitlåtar i kör, utan att använda sig av några noter. Körmedlemmar som vill öva, får i stället lyssna på och sjunga till ljudfiler.

– Det ska vara mycket feeling och ös. Man ska få med kroppen när man sjunger, det handlar om att ha kul, säger Hanna Rydman.

Verksamheten, som efter start snabbt spred sig runt om i landet, består i dag av 250 körer. 
I mars drar den i gång i Trosa, där 70 personer redan har anmält intresse.

– Det har alltid varit folk som har hört av sig från Trosa och velat att vi ska starta. I Gnesta och Nyköping har vi redan funnits sedan tidigare, säger Hanna Rydman.

Körledare i Trosa och Gnesta blir den svensk-ecuadorianska sångerskan Tamela Hedström, som precis har flyttat tillbaka till Sverige, efter flera år som artist i Costa Rica.

– Jag tittade runt lite vad det fanns för körer och fick höra att Trosa och Gnesta var trevliga platser. Då kör vi, tänkte jag, säger Tamela Hedström.

Mest av allt ser hon framemot att sjunga tillsammans med andra. Det är något hon har saknat under sina år utomlands.

– Latinamerika är mer ett dansande folk, inte sjungande på samma sätt. Det ska bli spännande att komma nära andra sångare och få vara med i deras utveckling. När man får dela magin som musiken skapar blir spänningen ännu större, säger Tamela Hedström.

Soulartisten Tamela Hedström är körledare för Joyvoice i Trosa och Gnesta. Foto: Omar Zeron

Joyvoice

Musikgenre: Välkända hits 
i pop, rock och soul.

Koncept: Inga noter. Inga krav på förkunskaper.

Medlemmar: Över 200 000.

Antal personer i varje kör: Mellan 60–120.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrosaMusikallsång
Relaterat