• För Linda Mellins del började dagen med en tur med en permobil från Jönåker till Enstaberga. – Vi hade bett att få låna hennes hästtransport och där hade vi placerat promenadscootern. Hennes sambo (Jim Merkell) hade fått ett brev med instruktioner vad hon skulle göra och ha på sig. Bland annat en kamera så att vi hela tiden kunde höra henne. Foto:
  • Sedan fick Linda prova på galopp. Hon har ridit länge, men inte suttit på en galopphäst så den drömmen gick i uppfyllelse. Foto:
  • Galna glasögon kan förgylla dagen för bruden. Foto:
  • En uppblåsbar palm fungerar lika bra som en resa. Foto:
  • Jenny Silfver börjar bli bra på att arrangera möhippor. Hon har gått på många och arrangerat tre. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Bruden i centrum när sista natten i frihet ska firas

Nyköping

Att ordna en rolig möhippa, eller för den delen svensexa, är inte helt lätt. Jenny Silfver vet. Hon har deltagit i ett antal, sin egen bland annat, och håller när Extra hör av sig på att arrangera sin tredje. – Det viktigaste man måste tänka på är att fokusera på bruden eller brudgummen och inte tänka på vad alla runt omkring vill göra, säger hon.

När vi träffar brudtärnan är det fortfarande tre veckor kvar till den tilltänka möhippan för Linda Melin. När den här artikeln publicerats har den dock redan varit (den 28 april) och det är bara att hoppas att den blev precis så rolig och innehållsrik som Jenny och de två andra tärnorna planerat.

Efter att ha besökt ett antal och själv arrangerat ett par stycken börjar Jenny få snits på det hela och kommer med en hel del bra tips på hur man får till en bra fest.

Ett av de bästa är egentligen att aldrig glömma vem som är huvudpersonen och att hon hela tiden känner sig som en drottning. Det är hennes dag.

– Man ska till exempel inte utsätta bruden för något som hon inte vill vara med om. Det kan vara okej att sälja pussar när man är 18 år, men det passar kanske inte när man har fyllt 50, säger Jenny.

Och att ta upp en höjdrädd brud i ett plan för att hoppa fallskärm kan vara helt fel det också.

Jennys egen möhippa spenderades till exempel dels på en tapasrestaurang, eftersom hon älskar tapas, dels på spaavdelningen på Sunlight i Nyköping.

– Jag hade småbarn på den tiden och var ganska trött så det blev en ganska tam möhippa. Inte så mycket röj alltså. Men det är viktig att läsa in sådana saker också som tärna, säger Jenny.

En huvudgrej, lite lekar, lunch och så en avslutande rolig fest tycker Jenny är perfekt.

– Jag vill gärna att det ska finnas chans för bruden att byta om till andra kläder på kvällen...om hon nu inte vill gå runt med en gammal sliten brudklänning, säger hon.

– Det kan bli lite för jobbigt om det bara är spex och överraskningar hela tiden. Bruden behöver få kunna slappna av också. Man är ganska nervös inför sin möhippa och man vill inte vara nervös hela tiden.

Huvudgrejen på Lindas möhippa var en galopptur på en riktig galopphäst.

– Ett bra tips är att fråga bruden en tid innan, det kan vara ett par år i förväg, vad de skulle vilja göra på sin möhippa. Jag hade hört att Linda hade en dröm om att få göra en start i en galoppbox, men det kunde vi inte ordna, man måste ha galopplicens för det, men vi kom så nära som möjligt tycker jag, säger Jenny.

Och det är en grej i sig – att inte sikta alltför högt heller.

– Jag blir ledsen när jag hör vilka fester som tjejerna, som kommer till friseringen, planerar. Det behöver inte vara så påkostat. Det är samtidigt synd om någon måste tacka nej till festen för att det blir för dyrt också.

Lindas fest, som pågick från åtta på morgonen till sena kvällen, kostade runt 500 kronor per person. Den innehöll en kidnappning, frukost, skumpa till lunchen efter galoppturen och så en efterföljande fest hemma hos Jenny med catering.

– Vad som håller nere kostnaderna är att alla får ta med sig eget dricka. Då behöver det inte bli så dyrt och det behöver heller inte bli några diskussioner när vi ska dela upp räkningen, säger Jenny.

Redan några veckor innan festen hade hon handlat champagne och dekorationer som skulle pryda festlokalen, det vill säga hennes eget uterum.

– Eftersom det här paret gillar att resa också så skaffade jag en uppblåsbar palm och banan som ska pryda hennes stol. Man behöver alltså inte beställa en resa för att kunna uppfylla den drömmen.

Ett annat bra tips är att inte lägga in så många saker med tidspassning på schemat.

– Då blir det bara att man får kasta sig mellan sakerna. Den här dagen tycker jag ska vara till för att umgås och att ha tid att prata, säger Jenny.

Ska man dricka skumpa, och har planerat in många saker som man behöver bil för att ta sig till, måste man dessutom ordna chaufförer också.

Hur gör man då med lekarna? Jenny har några varianter på lager.

– Alla kan ge en symbolisk present till bruden och sedan ska hon gissa vem som gett henne vad och varför. Hon får helt enkelt berätta massor av historier. Och på en fest skulle bruden panga ballonger med ord i som skulle associera till olika händelser. Grejen var att hon också avskyr ballonger som smäller.

Båda lekarna kan vara effektiva om det är en stor möhippa med personer som kanske inte känner varandra så väl.

– Då lär man känna varandra innan bröllopet och man får reda på lite mer om bruden också, säger Jenny.

Hur många ska vara med

och bestämma då?

– Är det en liten fest, som när vi bara var sex stycken, då kan ju alla komma med lite förslag, men är den större så fungerar det inte.

I Lindas möhippa var 18 personer inbjudna inklusive bruden, så där var det de tre tärnorna som bestämde.

När ska man anordna festen?

– Man kan egentligen börja planera en redan när man fått inbjudan till bröllopet. Om det är ett helt år kvar innan bröllopet kan bruden få vara nervös länge eftersom hon inte vet när hon ska bli kidnappad. Det finns många helger att välja mellan alltså, säger Jenny.

Tänk på det här innan festen

Bruden ska vara i fokus. Gör inget som får henne att må dåligt.

Gör inte möhippan för dyr. Alla brudens vänner ska ha råd att delta.

Planera inte in för många grejer att göra på en och samma dag. Risken finns att ni måste stressa för att hinna i tid till dem, tid som egentligen ska användas till att umgås, berätta historier och prata.

Var flexibel, om det är jättefint väder ute kanske man inte ska lägga en del av möhippan i en bastu utan till exempel köra ut till stranden i stället.

Skapa gemenskap och bygg nya vänskapsband med olika lekar som gör att du lär känna bruden lite bättre – och hennes andra vänner också.

Möhippor

På engelska kallas möhippan ibland henparty. Det beskrev till en början bara en fest för enbart kvinnor och hade inget med bröllop att göra. Till och med Eleanor Roosevelt anordnade ett henparty 1940 för fruarna till olika politiker plus kvinnliga journalister.

Traditionen att anordna möhippor har pågått under århundraden, men till en början var de ganska formella, en middag med tal och så vidare. Det var först under 1960-talet som dagens mer lössläppta fester såg sitt första ljus, men de var inte vanliga då heller.

Den första boken om att arrangera en möhippa släpptes faktiskt först 1998.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingBröllopExtra
Relaterat