Foto:

Dans varje fredag på Ekensbergs vårdcentral

Nyköping

Har man ett monotontjobb och kanske blir sittande framför datorn en hel dag kan det vara bra med korta pauser med aktivitet på jobbet.

Forskning gjord av Stockholms Universitet och Karolinska Institutet har dessutom även visat att obligatorisk träning på jobbet kan leda till att personalen utför sina arbetsuppgifter på kortare tid. Och ju friskare personalen är, desto färre sjukdagar.

På Ekensbergs vårdcentral i Nyköping har man hittat ett lite annorlunda sätt att koppla av på fredagarna – nämligen med fredagsdans.

– Det började på labbet, där var det någons dotter som hade det på sitt jobb så de tyckte de skulle ha lite kul också och började dansa loss. Och sen har det bara fortsatt, säger sjuksköterskan AnnaKarin Hörlin.

Sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare och en och annan läkare träffas nu fem minuter på lunchrasten för att svänga sina lurviga.

– Det är en rolig social grej. Vi är runt 50 personer anställda här, men alla är inte med och dansar, säger AnnaKarin.

Som sjuksköterska sitter eller står hon still en stor del av dagen när hon har telefontid, men dansen gör att hon får en endorfinkick.

Flera filmer på fredagsdansen florerar på olika facebook-sidor och där ser man verkligen hur roligt alla har.

Finns det några fler arbetsplatser i östra Sörmland som har lite udda avbrott under jobbpassen? Kontakta Extraredaktionen då, ulrika.cummings@sn.se.

Läs mer om dessa ämnen

LandstingetNyköpingDans