• – Vår uppgift är att göra en revy som det pratas om. Då sprids det till grannar och kompisar, säger revyproducenten Lars Borg. I fjol såg 2 300 människor Nyköpingsrevyn, i år hoppas man spräcka 3 000-strecket. Foto:
  • Lars Borg, producenten bakom Nyköpings nyårsrevy. Foto:
1/

"Den sista revyn är alltid den bästa"

Nyköping

Snart är det som bekant nytt år och med det kommer ett nyårsfirande och häckel av politiker i form av nyårsrevyer. I Nyköping är man inne på sitt fjärde år med samma ensemble på Nyköpings teater och Extra passade på att ställa lite frågor till producenten Lars Borg.

Vad finns kvar att göra innan premiären om ett par veckor??

– Slutfinishen. Vi går in för att repa på teatern den 19:e och då bygger vi scenen också. Och då ska de sista sketcherna sättas. I helgen var vår regissör, Björn Holmgren, här. Han är från Halmstad och var med redan förra året.

Lars berättar att det gör en hel del att ha ett proffs vid sidan om.

– Regi är viktigt och det har verkligen fått oss att blomma ut som skådisar. Och föreställningen sitter ihop bättre nu.

Är det så att förra året var er bästa revy?

– Den sista revyn är alltid den bästa. Ha, ha. Men förra året var absolut en succé och en jätterolig revy att göra, men årets kommer att bli minst lika rolig.

Lars avslöjar att det kommer att dyka upp några nya inslag i Generalfel på alla fronter (titeln på årets revy) som Nyköpingspubliken kanske inte är så vana vid.

– Vi ska spela lite mer dramatiskt ibland. Eller rättare sagt, vi kan utlova lite mer dramatik på scenen. Och det ställer lite krav; skådisarna får inte skratta. Det har varit det svåraste att träna bort. Speciellt på ett ställe måste de vara allvarliga, men just nu är det för roligt.

Hur ska ni lyckas med det?

– Vi har sagt att det är okej att skratta nu, men att när vi kommer upp på scenen så är det slutskrattat. Då ska vi tycka att texten är så pass tråkig att vi håller oss.

Att hitta ämnen att ta upp under revyn har inte varit svårt för Nyköpings revyfolk, även om det är året före val.

– Det har hänt mycket och händer fortfarande mycket i Nyköping, Sverige och världen. Vi får till exempel se vad som händer med Trump och Kim Jong Un. Hur den sketchen kommer att sluta vet vi ännu inte. Lite dagsaktuella saker kommer att komma in i revyn, så just nu är det lite spännande att se vad som händer med en del sketcher. En kanske stryks helt. Och just nyheterna är nya hela tiden så det kommer ändras ända fram till sista föreställningen,

Får ni sålla bort mycket uppslag och händelser så att inte föreställningen blir alltför lång?

– Jo, framförallt lokalt. Vi vill ta upp så mycket som möjligt vad som hänt i kommunen och göra det roligt. Men i år har det varit lite lättare, de har spelat lite safe, det är ju året innan valår.

Med tanke på att ni har gjort så många föreställningar, får ni inte lite ont i magen varje år när ni startar på en ny revy?

– Att börja om från början i september, då vi sätter oss ned och börjar skriva texterna, är jättesvårt. Man slutar med en succé i bakhuvudet. Först nu börjar jag känna mig trygg. Hade du frågat för två veckor sedan hade jag inte tyckt att något nummer varit roligt, men nu har vi något riktigt, riktigt bra på gång.

Nyårsrevyn som företeelse tycker Lars spelar en viktig roll i det svenska samhället.

– Anledningen till att vi engagerar oss så mycket är att vi tycker att revyn är ett viktigt inslag i samhällsdebatten. Om vi inte pratar med humor tappar vi ju en röst och då blir ju allt så nattsvart hela tiden så det är en av drivkrafterna för vår grupp. Vi vill också skapa en vi-känsla i Nyköping. Det här är vi och det här utsätts vi av från våra kommunpolitiker, ha ha.

Är det så att politiker blir besvikna om ni inte uppmärksammar något och faktiskt påtalar det?…

– Ha, ha, ja...några av oss i gruppen har ju spelat nyårsrevy under många skeden i livet, så under 90-talet till exempel hade vi ett gäng politiker som var väldigt måna om att få synas på scenen. Just nu har vi både och. Folk som är smickrade att vi använder oss av deras personligheter, medan andra har lite svårt att se humorn i det. Vi lovar i varje fall att vi inte ska göra någon illa. Tvärtom. Vi uppskattar våra politiker och ju dummare saker de gör desto mer material får vi.

16 föreställningar i år vilket är en ökning mot i fjol, revy är alltså populärt i Nyköping?

– Det är för att publiken ska kunna få bra platser under hela januari. Sen får vi se. Vi får hoppas på samma bra publikstöd som tidigare år.

I fjol såg 2 300 personer revyn och året innan dess 1 800.

– Vår regissör siktar på 3 000 i år. Ha ha, men vi får se. Det vore en magisk gräns att spräcka.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpingrevy teater