• Framför en farled i havet i Trosa skärgård. Foto:
  • Paddlarna Mattias och Andreas njuter av Klämmingen i Gnesta. Foto:
  • Det finns utmärkta ställen längs Marvikarna att laga mat på och tälta en natt Foto:
1/

En fläkt av Amazonas regnskog i Stjärnhov

GNESTA

Både nybörjare och proffs kan paddla vid Marvikarna som bjuder på genuin vildmark och i Naten i Stjärnhov känns en fläkt av Amazonas regnskog när man paddlar genom en djungeltät å.

Att sakta paddla mellan näckrosorna vid Marvikarna medan blå trollsländor håller en sällskap är en oslagbar njutning. Östra Södermanland är över huvud taget en pärla som paddlingstrakt eftersom det finns flera sjöar och vattendrag att njuta av. Dessutom kan man paddla sig ut till havet.

Den gamla vikingaleden från Åkers Styckebruk till havet i Trosa är fyra mil lång och man paddlar längs smala sund och där strandkanten kantas av branta berg. De tre Marvikarna är en av de mest lättpaddlade och lyften mellan sjöar endast ett fåtal. Paddlare som har möjlighet tar med sig en vagn att rulla kanoten eller kajaken på vilket kan underlätta.

Det går även utmärkt att fylla på vatten, hitta välskötta dass och utmärkta platser att slå läger på för en natt.

Lägger man i kanoten i Frösjön så kan man paddla via Sigtunaån till den långsmala Sillen och därifrån vidare till Vagnhärad. Ibland är det dock inte farbart i Sigtunaån på grund av låga vattennivåer så det får man undersöka innan man börjar paddla.

Längs kanotleden mellan Åkers Styckebruk och Trosa kan man hyra kanot på ett flertal ställen. Kanotkungen transporterar kanoter och utrustning till kanotvattnen i Åkers Styckebruk, Klämmingsbergsbadet och Frösjön.

Vid Natens strand i Stjärnhov kan man paddla ut på sjön för att sedan glida längs Natängsåns slingrande kanal och komma ut i sjön Båven. Det känns som att paddla i rena Amazonas eftersom det är en vacker kanal med klart och grunt vatten där trädstammarna längs vattnet påminner om rena mangroveträsket emellanåt.

Har man tur kan man få se både storlommen och Södermanlands landskapsfågel fiskgjuse som häckar där.

Kanotguiden är en bra webbplats där Svenska kanotförbundet tipsar om olika kanotleder.

Här kan du hyra kanoter/kajaker:

Kanotkungen

Bokning: 0731-81 41 38

Webbplats: Kanotkungen.se

Klämmingsbergsbadets camping

Tel 0158-275 666 (Gnesta Turistinformation)

Hälgö kajak intill Stendörren

Tel 0708-745488

Kajak och Fritid i Oxelösund

Tel 070-6449776

E-post: martin@Kajakochfritid.se

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaExtraFritidKanot
Relaterat