• "Den här gruppen är en fantastiskt bra hjälp när våra husdjur försvinner", säger Angelica Bergqvist som var spindeln i nätet när en katt räddades efter fyra dagar i ett träd. Foto:
  • "Dom kommer alltid ner på ett eller annat sätt" " menar arboristen Martin Reberg som ställde upp för att han led med alla människor som engagerade sig i kattens öde. Katten klättrade ner ett par meter innan hon slutligen hoppade sex meter ner på marken. Foto:
1/

Hjälp finns att få när älsklingarna försvinner

Gnesta

Angelica Bergqvist är en yrkesarbetande småbarnsmamma som häromveckan engagerade sig för en räddningsinsats kring en bortsprungen katt i Gnesta.

– Jag behövdes så det var självklart, säger hon.

Angelica Bergqvist var för ett par veckor sedan ute i Lötbodalsskogen och plockade svamp med sin man och två små barn samt några vänner. Vid ett tillfälle stannade de för att beundra ett gammalt träd.

– Vi pratade om hur viktigt det är med de här halvruttna träden eftersom många insekter bor i dem. När vi tittade upp mot toppen så såg vi en vit katt ligga ihoprullad på en av trädgrenarna, berättar Angelica Bergqvist som genast drog i gång en räddningsinsats tillsammans med andra djurvänner för att få ner katten.

Efter att ha försökt locka ner katten från åtta meters höjd utan resultat, lade de ut en efterlysning i Facebook -gruppen "Bortsprungen i Gnestaland". På så sätt hittades kattägaren, som själv inte använder Facebook.

– Jag har även själv fått hjälp av gruppen när en av våra fyra katter försvann. Det var ett otroligt engagemang som andra djurvänner visade. Det känns fantastiskt fint när andra ger stöd och vill hjälpa till, säger Angelica Bergqvist.

Enligt Inger Evensen i Stjärnhov som startade gruppen Bortsprungen i Gnestaland 2016 så är drygt 600 medlemmar aktiva i dag.

– Ett fantastiskt nätverk som faktiskt fungerar. Tyvärr med ett fåtal dödsbud ibland, i närheten av trafikerade vägar, men vetskapen är ändå bättre än ovissheten över vad som hänt våra kära vänner, menar Inger Evensen.

Angelica Bergqvist instämmer.

– När jag ringde räddningstjänsten så hänvisade de till lagen och påpekade att man enbart räddar större boskap i nöd. Det är kattägarens ansvar att få ner katten.

Skälet till varför hon engagerade sig i en annans bortsprungna katt är att hon själv alltid haft katter omkring sig.

– Hela livet har jag haft katter runt mig, förutom under studieåren. Så jag är bara en av alla eldsjälar som vet vad våra kära vänner betyder för oss.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaFacebookKatt
Relaterat